Zdrave namirnice za svaku dijetu

Objavljeno: 7. 4. 2014 u 19:43h

Dobar odabir hrane može poboljšati tvoje zdravlje, oraspoložiti te, očistiti tvoju kožu, dati ti energiju i ubrzati metabolizam.

Zdrava prehrana odavno je prestala biti neukusna i dosadna. Svoj tanjir možeš lako napuniti finim svježim namirnicama u svako godišnje doba, potrebno je samo malo znanja i maštovitosti! Dobar odabir hrane može poboljšati tvoje zdravlje, oraspoložiti te, očistiti tvoju kožu, dati ti energiju i ubrzati metabolizam.

Isprobaj ovu superhranu i počni živjeti zdravije!

Orah

Orasi su bogati vitaminima i mineralima, te zdravim masnoćama koje će potaknuti imunitet, sniziti holesterol, ojačati kosti i pomoći ti pri regulisanju težine. Možeš ih jesti same, kao grickalice, ili ih možeš dodati u svoje jutarnje žitarice ili popodnevnu salatu.

Šparoge

Ovo povrće sadrži puno vitamina B, vlakana, kalijuma, cinka, magnezijuma i željeza. Ubaci ih u salatu ili ih jedi s jajima ili tjesteninom!

Mladi luk

Mladi luk pomaže pri mršavljenju! Intenzivan miris i okus ovog povrća brzo će te zasititi i tako spriječiti nepotrebno prejedanje. Osim toga, luk će regulisati krvni pritisak i ojačati imunitet.

Mahunarke

Protein iz mahunarki tvom će mozgu poslati signal sitosti, dok će vlakna poboljšati probavu i ubrzati metabolizam.

Špinat

Špinat je bogat željezom i vitaminima C, E i K. Konzumiraj ga što češće – ubaci ga u bezalkoholna voćna pića, kuvaj ga ili ga dodaj u salatu te začini s limunom. Šoljica špinata dnevno učiniće čuda za tvoje zdravlje!

Artičoke

Ovo povrće s oštrim listovima bogato je magnezijumom, mineralom koji pokreće više od 300 biohemijskih reakcija u tijelu. Ako iz hrane ne dobijaš dovoljno magnezijuma, tvoji mišići moraju raditi više kako bi se pokrenuli pa ćeš se brže umarati.

Losos

Riba bogata omega-3 masnih kiselina poboljšaće zdravlje tvoje kože.

Jagode

Jagode su bogate antioksidansima i vitaminom C, a pomoći će ti i kod čišćenja kože. Osim što su ukusne za jelo, možeš ih zgnječiti te koristiti kao masku za lice.

Jaja

Jaja sadrže 9 esencijalnih aminokiselina i veliku količinu proteina. Istraživanja su pokazala kako žumanci sadrži nutrijente bitne za pamćenje!

Izvor: cafe.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/zdrave-namirnice-za-svaku-dijetu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])