Simptomi koje ne smijete ignorisati

Objavljeno: 6. 10. 2012 u 11:06h

Prije nego što postave dijagnozu, ljekari narodne medicine imaju običaj da dobro osmotre čovjeka spolja, jer se na tijelu vidi ono što se odigrava u organizmu. Njihovo dragocjeno znanje može i nama da bude od velike koristi.

Iskustvo stečeno tokom perioda od više hiljada godina, na osnovu posmatranja miliona bolesnika iz svih krajeva svijeta, pokazuje da promejne na tijelu mogu da ukažu na unutrašnje bolesti. Ali ako na ovaj način otkrijete kod sebe simptome koji ukazuju na zdravstvene probleme, nema razloga za paniku. Ljekar će provjeriti vaše sumnje. Ako ste i ranije bili u nedoumici ili čak, možda, imali neodređeni bol i slične tegobe, obavezno idite ljekaru.

Izbrazdani nokti

Tanke uzdužne linije, koje se jedva osjećaju pod prstima bezopasne su i vjerovatno ukazuju na nedostatak tečnosti. Upadljive uzdužne brazde mogu da budu znak poremećaja u razmjeni materija, na primjer, početka dijabetesa ili poremećaja odnosa kiselina i baza. Izražene popriječne brazde mogu ukazivati na psihičke probleme (stres, depresija). Takođe mogu da se jave i u slučaju akutne infekcije, srčanog oboljenja ili kao posledica hemoterapije. Osim toga, mogu ukazivati na tegobe u donjem stomaku. Bijele tačkice na noktima su bezopasne i javljaju se kao posljedica prodiranja vazduha.

Promijenjena boja noktiju

Nokti bi trebalo da budu ružičasti i gotovo glatki. Ako su žućkasti ili bijeli, to je ozbiljan znak za uzbunu.

Ako nedostaju važne hranljive supstance (na primjer, usled poremećaja metabolizma), njihova boja se mijenja. Žuta boja ukazuje na oboljenja jetre (na primer, žutica), a bijeli nokti bi mogli biti prvi znak hroničnog zapaljenja crijeva ili oboljenja bubrega.

Naduvene oči

Često naduvene oči posljedica su gomilanja tečnosti u gornjim i donjim kapcima. Do toga dolazi u slučaju poremećaja funkcije bubrega i bešike (akutne i hronične upale). Oba ova organa regulišu nivo vode u organizmu. Otečeni kapci takođe mogu biti znak iscrpljenosti i poremećaja u radu srca.

Izraženi podočnjaci

Svako od nas ponekad ima tamne podočnjake koji mogu da se jave usljed nedostatka sna, premorenosti ili, jednostavno, stresa i prevelike opterećenosti na poslu. Ali ako oni potraju duže, a to znači tokom perioda od više nedjelja, mogu da ukažu na različite unutrašnje tegobe i neke ozbiljne poremećaje u organizmu.

Plavocrni podočnjaci mogu da se jave kao posljedica nedostatka gvožđa u krvi. Na primjer usljed pogrešne ishrane ili obilnog krvarenja tokom menstruacije.

Braonkastocrni podočnjaci ukazuju na probleme u radu jetre i žuči ili poremećaje sna zbog pogrešne upotrebe sredstava za spavanje ili nervne napetosti.

Suva i oštećena kosa

Ova pojava može biti prolazna i u tom slučaju je sasvim normalna. Krivac može biti nov šampon, problemi na poslu, hormonski poremećaj (menstruacija). Međutim, ako ovakvo stanje kose traje mjesecima, a uz to se ubrzano gojite – mada ništa niste promijenili u ishrani – ako vam je vrat deblji, a koža hrapavija nego obično, onda se možda radi o oslabljenoj funkciji štitne žlijezde. Ona proizvodi nedovoljnu količinu hormona, koji, na primjer, podstiču metabolizam u ćelijama. Samim tim, kosa ne dobija dovoljno hranljivih supstanci.

Opadanje kose

Kosa vam je iz dana u dan sve rjeđa? Izbrojte sve dlake koje vam opadnu u toku dana. Normalno je da izgubite 60-100 dlaka dnevno. Životni ciklus jedne dlake po pravilu traje oko sedam godina. Poslije perioda mirovanja, ona otpada, praveći prostor za novu dlaku koja izrasta iz iste folikule.

Ljekari specijalisti za kožu i kosu smatraju da je opadanje kose problematično tek kada vam opadne 60 odsto kose, a to znači svakog dana daleko više od sto dlaka, tačnije ako svaki put izvučete iz četke punu šaku kose.

Uzroci mogu biti hormonski poremećaj ili poremećaj metabolizma (na primjer smanjena ili uvećana funkcija štitne žlijezde, dijabetes, tegobe koje prate menopauzu), nedostatak gvožđa i belančevina, infektivne bolesti, velika psihička opterećenja, trovanje teškim metalima ili medikamentima. U tom slučaju, korijen kose nije dovoljno snabdjeven hranljivim materijama i ponekad propada folikula iz koje dlaka raste.

Kod žena, opadanje kose ukazuje da nema dovoljno ženskih seksualnih hormona (estrogena), te da postoji višak androgena (muških hormona) u tijelu.

Naslage na jeziku

Kod zdravog čovjeka jezik je ružičast, prekriven tankim bjeličastim filmom. Ali ako su naslage deblje i imaju žućkastu boju, onda to često ukazuje na oboljenje organa za varenje. Deblje bjeličaste naslage, u kombinaciji sa bolovima u želucu, uglavnom predstavljaju znak oboljenja želuca – na primer, gastritisa. Fleke na jeziku različite veličine ukazuju na poremećaj rada jetre ili lučenja hormona. Crvene linije na jeziku često su simptomi poremećaja funkcije jetre. Ako naslage postoje samo na jednoj strani jezika, onda je možda reč o tegobama nervnog sistema.

Duboke bore oko nosa i usta

Takozvane nazolabijalne bore kreću od nozdrva, a ponekad dosežu sve do brade. Ima ih skoro svako, ali nisu uvijek toliko izražene.

Azijska medicina u njima vidi simptom hroničnih oboljenja želuca (na primer gastritis). Pogotovo ukoliko postoji pritisak u gornjem stomaku (naročito poslije jela ili kada ste gladni) ili se javlja kiselina poslije jela.

Ispucali kapilari na licu

Tanki crveni kapilari na obrazima ili nosu uglavnom ukazuju na povišen krvni pritisak i sklonost ka oboljenjima disajnih organa.

Plavičasti kapilari u mnogim slučajevima ukazuju na slabo srce. To je znak da srce ne pumpa dovoljno krvi, da krv ne dobija dovoljnu količinu kiseonika, zato djeluje plavičasto.

Izvor: Doznajemo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/simptomi-koje-ne-smijete-ignorisati/||claudebot