Gradi kućice od medenjaka

Objavljeno: 24. 1. 2015 u 12:46h

Ako mislite da se kućice od medenjaka nalaze samo u bajkama, razuvjeriće vas Monika Hajek, koja ih ručno pravi i ukrašava, pa tako ova medena ostavarenja postaju dio stvarnosti.

Monika Hajek

“Recept je starinski, ali jednostavan i dobar, te omogućava lako oblikovanje. Neki od osnovnih sastojaka su brašno, med, maslac, šećer, a zavisi u kojoj mjeri ih stavim”, pojašnjava ova kreativna djevojka.

Ona je budući arhitekta, pa pored izgleda medenih kućica, koje oduševljavaju već na prvi pogled i čiji su sastavni dio i dvorišta, daje garanciju i za njihova čvrstoću, ali samo ako odolite slatkim zalogajima.

“Ima ljudi koji ih kupe za ukras, a onda se za nekoliko dana jave da napravim još jednu, jer su prvu pojeli. Medenjaci su, inače, takođe ručno rađeni i jedni su mi od boljih kolača”, priča Hajekova.

Radila je, dodaje, razne kućice, kao što je ona iz bajke o Ivici i Marici, potom u novogodišnjem duhu, ljetne sa oslikanim cvijećem i drvećem, a kaže da su joj posebno ispirativne zimske.

“Zimsko jutro je posebno inspirativno i može lako da se ‘prenese’ na medenjake”, ističe Hajekova.

Priča da se u njenoj porodici pokloni tradicionalno ručno prave, a za crtanje kaže da je, osim što joj je zanimanje, i opušta.

“Za ukrašavanje idu samo bjelanjak i štaub šećer, od kojih razne efekte postižem različim omjerima ovih sastojaka i dužinom mućenja”, pojašnjava ona.

Nakon što tijesto odstoji u hladnom postoru, razvija ga, siječe i sklapa oblik kuće.

“Kuće radim po nekim svojim krojevima, u više veličina. Tijesto se peče, a kod sklapanja plohe treba da budu što preciznije, kako bi se sve uklopilo”, kaže Hajekova.

Postojane godinama

Ako odolite ovakvim zalogajima, kućice mogu “poživjeti” nekoliko godina. Monika Hajek, koja sa sestrom Sanjom izrađuje i unikatne lutke, poznatije kao “Zerica i Bobica”, kaže da kućice od medenjaka kao dekoraciju možete koristiti u prigodnim prilikama.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/gradi-kucice-od-medenjaka/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])