Bizarne činjenice o životu Salvadora Dalija

Objavljeno: 23. 1. 2015 u 12:16h

Jedan od najpoznatijih predstavnika nadrealizma, Salvador Dali, ostao je zapamćen po ekstravagantnom izgledu i luckasto uvijenim dugim brkovima, ali sigurno niste znali za dodatni niz bizarnosti koje su označile njegov život.

dali

Igrom slučaja, učinio je svoje sekretarice i asistentice milionerkama

Slavni slikar uporno je odbijao isplaćivati honorare svojim brojnim sektretaricama. Umjesto toga davao im je svoje slike kao akvizicije, čime nisu mogle odmah platiti stanarinu, ali kasnije su im se sedmerostruko isplatile.

Walter White iz serije ‘Breaking Bad’ i Dalí dijelili su isti alter-ego

Dalí je tokom cijelog života bio inspirisan opskurnim naučnim teorijama. 1958., zainteresovao se za rad fizičara Wernera Heisenberga. Danas već legendarni antijunak Walter White kojeg je glumio Bryan Cranston, preuzeo je nadimak Heisenberg i to je postao njegov alter ego u svijetu kriminala i kuvanja metamfetamina. Dali je u jednom katalogu napisao: ‘ Ja, koji sam se prethodno divio samo Daliju, odsad počinjem cijeniti Heisenberga koji mi nalikuje’.

Izbačen je iz škole, ali samo zato što je to sam odabrao

Umjetnik u usponu odbio je ispitivanje iz istorije umjetnosti na završnom ipistu, tvrdeći ‘da niti jedan od profesora iz škole nema dovoljno kompetentnosti za procjenu njegova genija’. Njegov razlog za odlazak nije bio ideološki, već praktične prirode: želio je da ga otac nastavi financijski podupirati, a to bi prestalo čim završi školu. Umjesto toga, imao je razlog otputovati u Pariz i studirati o očevom trošku.

Njegove antipatije prema Engleskoj imale su za rezultat beskoristan portret Lawrenca Oliviera

1955. dobio je narudžbu da napravi portret slavnog engleskog glumca Laurenca Oliviera za plakat filma ‘Richard III’, u kojem je imao glavnu ulogu. Uprkos početnim skicama napravljenim u filmskim studijima Shepperton, Dali je odbio slikati u Engleskoj te je nazvao zemlju ‘najneugodnijim mjestom na svijetu’. Vratio se u Španiju da dovrši sliku, ali ona je zadržana na aerodromu u Barceloni, pošto je procijenjena kao prevrijedna za transport. Redatelj filma Alexander Korda pobjesnio je, ali Olivieru se posrećilo i dobio je svoj portret kao neočekivani poklon.

Skoro se ugušio objašnjavajući vlastitu važnost

Tijekom londonske međunarodne izložbe nadrealizma 1936., Dali koji je u to doba bio na vrhuncu karijere, održao je predavanje odjeven u staromodno ronilačko odijelo. Time je nastojao pokazati kako egzistira na dnu mora podsvijesnog. Obožavatelji nisu odmah uočili da se njihov omiljeni umjetnik davi unutar staklene kugle, već su mislili da je pretjerana gestikulacija dio njegovog performansa. Sve dok se nije gotovo onesvijestio, a pjesnik David Gascoyne priskočio mu u pomoć, otvorivši kacigu matičnim ključem.

Nalazio je dubok smisao u cvjetači

Napunio je svoj bijeli Rolls Royce Phantom II sa 500 kg cvjetače i vozio ga od Španije do Pariza 1955. Kasnije je taj čin objasnio pred publikom: ‘Sve završi u cvjetači!’. Tri godine kasnije kazao je američkom novinaru Mikeu Wallacu da ga je cvjetača privukla zbog ‘logaritamskih oblina’.

Čak i njegovi kućni ljubimci bili su umjetnička djela

U šezdesetim godinama nabavio je obojanog leoparda kojeg je nazvao Babou, te ga je vodio na uzici svugdje gdje se pojavljivao, čak i u restoran na Manhattanu. Kad se jedan od gostiju uplašio, Dali ga je primirio objašnjenjem da je Babou zapravo ‘normalna mačka obojana u op art stilu’.

Oženio je prijateljevu suprugu

Obožavanu Galu upoznao 1929., je dok je još bila u braku s njegovmi prijateljem, francuskim pjesnikom Paulom Eluardom. On se kasnije diplomatski pojavio kao uzvanik na njihovom vjenčanju. Dalijev odabir uvrijedio je njegovu porodicu, oni nisu odobravali što je Gala već bila majka i starija od njega deset godina. Otac ga je razbaštinio zbog vjenčanja.

Ostao je vjeran Galinim zahtjevima sve do njene smrti

Uprkos čestim vanbračnim aferama s obe strane, Dali i Gala ostali su zajedno do njene smrti. 1969., Dali je za nju kupio dvorac u Pubolu, 80 km udaljen od njegovom doma u Port Lligatu. Navodno ju je smio posjećivati samo uz pismeni poziv s njene strane. Gala je nastavljala ugošćivati i praviti zabave za svoje ljubavnike sve do starosti.

Uvijek je nosio tešku prtljagu

Prilikom posjeta New Yorku, 1934., nosio je na sebi odijelo za spašavanje, a dok je putovao vozom užetom je bio privezan za sve svoje slike. Dočekali su ga paparazzi na koje je bacio dvometarsku šnitu hljeba.

Nije bio idealan gost za kvizove

Pojavio se u showu ‘What's My Line’, u kojem su učesnici trebali pogoditi profesiju i ime gosta pitajući samo pitanja na koja bi uzvanici odgovarali s ‘da’ ili ‘ne’. Dali je na snimanju stvorio pravi haos, tvrdeći da je bio pisac, TV ličnost, sportaš i ilustrator stripova. Jedan od sudionika bio je na rubu iziritiranosti i očaja te je prije odustajanja uzviknuo da ‘Ne postoji ništa što taj čovjek ne zna raditi!’.

Izvor: tportal.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/bizarne-cinjenice-o-zivotu-salvadora-dalija/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])