Zašto je Pariz grad ljubavi, a London grad razvoda?

Objavljeno: 27. 12. 2014 u 16:20h

Bogati modni tajkun Tan Sri Hu Kaj Peng i bivša mis Malezije Polin Čaj već dvije godine vode višemilionsku brakorazvodnu parnicu, koju je sudija nazvao “noćnom morom”, a advokati “haosom”.

Pariz
Par raspolaže imovinom vrijednom nekoliko stotina miliona dolara u pet zemalja i, poslije 43 godine braka, ima veliki problem: ne mogu da se dogovore gdje će se razvesti – u Engleskoj ili Maleziji, prenosi “Vašington post”.

Stoga su u protekle dvije godine potrošili milione dolara za sudske postupke, što za London nije neuobičajeno.

Ako je Pariz grad ljubavi, London je postao grad razvoda – magnet za bogate parove koji više ne žele zajednički život.

Engleski zakoni su, u zavisnosti od toga s koje strane posmatrate, krajnje kruti ili izuzetno velikodušni prema supružniku koji ne zarađuje, a to je uglavnom žena.

Bez obzira na to ko obezbjeđuje prihode, odluka suda se obično svodi na podjelu imovine na dva jednaka dijela i plaćanje doživotne alimentacije.

Sudovi nemaju nimalo tolerancije prema onima koji pokušaju da prikriju imovinsko stanje i samo delimično prihvataju predbračne ugovore.

Takvi zakoni su na snazi od 2000. godine, kada je kao presedan usvojen slučaj razvoda para u kojem je jedna osoba zarađivala, a druga bila izdržavana.

London
U međuvremenu, London su preplavili ruski oligarsi, kineski moguli i zalivski šeici koji se razvode.

Prošlog mjeseca, sud je naložio bogatom britanskom menadžeru Krisu Honu da plati bivšoj supruzi, Amerikanki Džejmi Kuper-Hon, 530 miliona dolara, što je, navodno, najveći takav iznos u engleskoj istoriji.

“Ljudi sada dolaze iz cijelog svijeta, što ranije nije bilo uobičajeno, i mnogo više novca je u opticaju”, izjavio je Timoti Skot, čuveni advokat za brakorazvodne parnice, među čijim klijentima su Peng i Mik Džeger.

“Ženama koji razmišljaju o razvodu uvijek savjetujem da se dosele u Englesku. Sve što im je potrebno jeste da ovde žive godinu dana”, kaže Skot.

Ajša Vardag, advokat koji zastupa Čaj i koju britanska štampa naziva “divom razvoda”, kaže da ona uvijek savjetuje supružniku koji zarađuje novac da izabere sud u nekoj drugoj zemlji, na primjer u Francuskoj, gdje su zakoni drukčiji.

U mnogim evropskim zemljama, pa i u Škotskoj, koja ima odvojeno pravosuđe od Engleske, alimentacija se isplaćuje samo nekoliko godina.

Ukoliko se Peng i Čaj budu razveli u Maleziji, ona će vjerovatno dobiti samo mali dio imovine procijenjene na više od milijardu dolara, a ako to urade u Engleskoj, sljeduje joj polovina imetka.

Vardag objašnjava da engleski zakon, bez obzira na to ko zarađuje, tretira oba supružnika na ravnopravan način tokom braka, što znači da ravnopravno dijele i imovinu.

Čaj (67), majka petoro djece, tvrdila je da brakorazvodna parnica treba da bude vođena u Londonu jer je njena “glavna” kuća, u kojoj drži 700 od ukupno 1 000 pari cipela, na obodu prestonice.

 Engleski sud je prihvatio njen zahtjev, ali nekoliko sedmica kasnije, malezijski sud je stao na stranu njenog muža, većinskog vlasnika kompanije “Lora Ešli”, i donio odluku da se parnica vodi u Maleziji.

“Totalni haos” – to je jedina stvar oko koje su se advokati dviju strana složili.

Još nije poznato šta će biti sljedeći korak u ovom razvodu.

Izvor: Agencije

 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/zasto-je-pariz-grad-ljubavi-a-london-grad-razvoda/||claudebot