Koliko lica vidite na slici? (Foto)

Objavljeno: 19. 12. 2014 u 16:42h

“Fasciniraju me sile dobra i zla, sunca i mjeseca. Živim u brdovitom Tepoztlan području, koje se nalazi jugoistočno od Meksiko Cityja i za koje se smatra da je jedno od najčarobnijih mjesta na zemaljskoj kugli. Nešto poput Bermudskog trougla , ovdje se sjeku čudnovate i neobjašnjene, ali izuzetno moćne magnetske sile, koje su koncentrisane unutar Tepozteco planine. “

12

Nadrealistični umjetnik Octavio Ocampo (Meksiko, 1943.) smatra se jednim od najproduktivnijih umjetnika Meksika.

Ocampo je poznat po neobičnim slikama na kojima se detaljni likovi suptilno prepliću kako bi stvorili veće likove – optičke iluzije se stapaju i izbijaju u prvi plan – dok promatramo, primjećujemo pojedinačne detalje i napokon shvaćamo namjeru umjetnika u velikom planu. Ovu pojavu Octavio naziva svojim stilom “metamorfoze”.

Evo jedna od njegovih najpoznatijih slika- “Vizije Don Quixotea”.

Pitanje za vas je: Koliko lica vi ovdje vidite?

13

Slike Octavia Ocampe treba dugo i uporno promatrati da bi se konačno ukazala vizija koju predstavlja. Lica dolaze u fokus kada sliku promatramo na udaljenosti, a kada ih gledamo izbliza, otkrivamo čudesne likove – cvijetovi postaju osobe, planine međusobno razgovaraju, a ožalošćena porodica, okupljena oko mrtvačkog kovčega se transformiše u lice Hrista. Slike su pune simbolike, krajnje fascinirajuće i svaka od njih otkriva svoje drugo lice zavisno o promatraču.

Izvo: atma.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/koliko-lica-vidite-na-slici-foto/||claudebot