Najduže putovanje vozom 9.977 kilometara (Video)

Objavljeno: 25. 11. 2014 u 19:19h

Najnovija željeznička linija koju je Narodna Republika Kina pokrenula za prevoz robe između Azije i Evrope uspjela je da zasjeni legendarnu transibirsku trasu i postane najduža željeznica na svijetu.

Kina najduze putovanje

Riječ je o liniji Jivu-Madrid, dugoj 9.977 kilometara, koja prolazi kroz 8 zemalja: Kinu, Kazahstan, Rusiju, Bjelorusiju, Poljsku, Njemačku, Francusku i Španiju.

Teretni voz od 82 vagona, koji je prvi, 18. novembra krenuo iz Jivua, industrijskog centra koji se nalazi 300 kilometara južno od Šangaja, trebalo bi da u Madrid stigne krajem decembra, nakon 21 dana putovanja.

Prema pisanju “Vašington posta”, ovaj projekat, procijenjen na 40 milijardi dolara i nazvan “Novi put svile”, ima za cilj kontrolu transkontinentalnog teretnog prevoza, izvoz kineske robe u zapadne zemlje i snabdijevanje Kine evropskim luksuznim proizvodima, namijenjenim jednoj novoj društvenoj klasi u ekspanziji.

Kina i EU trenutno razmjenjuju robe u vrijednosti od preko milijardu dolara dnevno.

Nova trasa je za oko 700 kilometara duža od čuvene trase Moskva-Vladivostok. Za razliku od ruske linije, teret na novoj željeznici će morati da bude tri puta pretovaren u toku putovanja zbog ograničenja mjerenja vagona u različitim državama.

Kineski zvaničnici napominju da će nova trasa smanjiti zavisnost od morskog i avio-transporta, te ističu da je ne samo jeftinija već i brža od njih.

“Linija Jivu-Madrid će pomoći da se dodatno podstakne bolja saradnja između Kine i Evrope, odnosno Španije”, izjavio je kineski predsjednik Si Đinping.

Kina je već duže vrijeme jedan od glavnih igrača na svjetskoj političkoj sceni. Ovaj faraonski projekat mnoge je podsjetio na zlatno doba “Središnjeg carstva”. Od antičkog doba pa sve do XV vijeka Put svile je bio glavni pravac razmjene dobara između Kine i Evrope, da bi kasnije bio napušten u korist morskih ekspedicija, navodi američki dnevnik.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/najduze-putovanje-vozom-9-977-kilometara-video/||claudebot