Šta beba uči u materici?

Objavljeno: 30. 8. 2014 u 12:08h

Vaša materica je senzorno igralište za bebu. Već se oko 10. nedjelje počinje protezati i kretati svoje malo tijelo.

d1409063083_828

Jednom kada napuni 23 nedjelje, beba počinje da čuje i odgovara na vaš glas i druge zvukove. Može takođe razviti ukus o hrani koji jedete. Kroz ova iskustva se priprema na život nakon rođenja.

Čitanjem priča, slušanjem muzike ili samo pričanjem, možete podstaći učenje u samoj materici. Neki stručnjaci vjeruju da su ta iskustva za cijeli život, dok neki smatraju da postoji premalo dokaza za to.

Šta beba može naučiti u materici?

Stručnjaci ističu da beba prima određenu količinu senzornih informacija u materici. Beba na njih odgovara i pamti ih. Pred kraj drugog tromjesečja, beba počinje da čuje. Iako uglavnom čuje vaše otkucaje srca, disanje, glas, pumpanje krvi i rad probavnog sistema, može čuti i spoljne zvukove. Možda ćete primjetiti da muzika koju je beba slušala prije rođenja, na nju djeluje umirujuće nakon rođenja.

Beba ne pamti i ne uči samo o zvukovima, već io ukusima. Ono što jedete može odrediti djetetov ukus kasnije u životu. Vaša ishrana obogaćuje amnionsku tečnost. Kasnije će beba osjećati iste ukuse tokom dojenja jer vaša ishrana obogaćuje i ukus vašeg mlijeka. Bebi su to poznati okusi koje će zavoljeti.

Upravo zbog toga treba biti mudri tokom odabiranja hrane koju ćete jesti tokom trudnoće.

Ona može odrediti djetetovu ishranu za cijeli život.

Kako beba uči u materici?

Postoje 3 osnovna načina pomoću kojih bebe uče u materici:

Učenje putem izloženosti iskustvu

Bebe prepoznaju glasove članova porodice i muziku koju su slušale u materici. Takođe prepoznaju određene radnje, kao što je vožnja automobilom.

Učenje navikavanjem na iskustvo

Ako, na primjer, neprestano navijate budilnik da vas budi tokom trudnoće, nemojte se iznenaditi ako će se beba na nju buditi nakon rođenja.

Učenje povezivanjem iskustava

Ako ste tokom trudnoće slušali određenu muziku dok ste se opuštali, ista ta muzika će vrlo vjerovatno opustiti vaše dijete nakon rođenja.

Šta možete učiniti?

Postoje dokazi koji upućuju da možete povećati nivo bebine inteligencije slušanjem muzike i čitanjem priča tokom trudnoće. Sve to će vam pomoći da se povežete s bebom nakon porođaja.

Nemojte se brinuti ako se ne osjećate prijatno razgovarajući s trbuhom. Bebu iz dana u dan sasvim dovoljno nesvjesno stimulišete da biste joj pomogli da se privikne na spoljni svijet nakon rođenja.

Izvor: Centarzdravlja

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/sta-beba-uci-u-materici/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])