Da li znate: Šta stvarno znači OK?

Objavljeno: 23. 8. 2014 u 15:54h

Skraćenica OK je univerzalna i skoro da nema osobe na svijetu koja je ne bi razumjela. Ipak, postoji nekoliko teorija koje je pravo značenje ove riječi.

ok

Okej, O.K. ili OK, je reč koja potiče iz angloameričkog engleskog jezika. Njeno preneseno značenje je da je sve u redu. Izraz se smatra jednim od najpopularnijih na svijetu, a koristi se u mnogim jezicima, uključujući i srpski.

Porijeklo ove riječi nije sasvim poznato. Postoji veliki broj manje ili više uvjerljivih teorija. Gestikulacija riječi OK prstima se iskazuje tako što palac i kažiprst formiraju krug. Međutim, u raznim svjetskim regijama se znak različito tumači. U Južnoj Americi ovaj gest može imati uvredljiv ili vulgaran značaj.

Prvo poznato pismeno korišćenje riječi OK se dogodilo u “Boston morning postu” 23. marta 1839. u rečenici: “He…would have the “contribution box”, et ceteras, o.k. – all correct – and cause the corks to fly, like sparks, upward.”

Razlog da se “all correct” ne piše skraćenicom AC nego OK potiče iz mode tih godina. Namjerno pravopisno netačno napisane skraćenice “oll korekt”, kao i KY za “no use” (know yuse) – nema svrhe.

Nastanak skraćenice nije tačno poznat. Sve interpretacije prvo moraju uzeti u obzir dokaze iz 1839. Postoje nekoliko teorija šta skraćenica OK znači.

Prva je vezana za sjeveronameričke vojnike kojima je OK služilo kao skraćenica za “Known order”, rutinsku potvrdu za određenu naredbu. Drugo objašnjenje takođe dolazi iz područja vojske. Prema tom tumačenju OK stoji za “zero (0) killed” (nula ubijenih).

Jedna interpretacija se vezuje za vrijeme dolaska doseljenika, kada je usljed nedostataka pravopisnih vještina nastala skraćenica OK. Kada su carinici pitali ljude da li je prtljag u redu, odgovarali bi sa all clear (oll klear), odnosno skraćenicom OK.

Jedan odgovor na pitanje o porijeklu dolazi iz zapadne Afrike, prema kome su robovi donijeli u Ameriku taj izraz. Ova pretpostavka se temelji na rezultatima istraživanja Dejvida Dalbija, koji je otkrio da u zapadnoafričkim jeziku Wolof postoji riječ “woukay”, što znači dobar.

Mogućnost postoji i da OK stoji za skraćenicu “by Order of the King”, ili na srpskom “po naređenju kralja”.

Izvor: Telegraf.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/da-li-znate-sta-stvarno-znaci-ok/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])