Deset najskupljih knjiga na svijetu (Foto)

Objavljeno: 29. 7. 2014 u 12:20h

Za vas smo sastavili spisak od deset najskupljih knjiga ikada prodatih. Nakon što ih pogledate, idite na tavan da provjerite imate li kakvih zaboravljenih prašnjavih tomova — možda ste milioneri, a da toga niste ni svjesni.

1. The First Book of Urizen, William Blake — $2.5 miliona

 book1

Prvi put odštampana 1794. godine, knjiga The First Book of Urizen jedno je od glavnih djela (a neki kažu i najvažnije) iz Blakeovog opusa. Jedan od samo osam preostalih primjeraka prodat je na aukciji u Njujorku (Sotheby’s), 1999. Godine, za $2.5 miliona jednom privatnom kolekcionaru.

2. The Tales of Beedle the Bard, J.K. Rowling — $3.98 miliona

 book2

Prije nego što je ova knjiga izašla u ogromnom tiražu za masovno tržište, J.K. Rowling je načinila sedam originalnih primjeraka, koje je autorka ispisala i ilustrovala svojom rukom. Šest primjeraka je podijelila prijateljima i urednicima, ali je 2007. godine jedna od sedam knjiga stavljena na aukciju. Ugrabio ju je Amazon.com za nevjerovatnih $3.98 miliona, što čini ovaj primjerak najskupljim modernim rukopisom ikad kupljenim na aukciji. Novac od prodaje knjige doniran je za humanitarnu kampanju The Children’s Voice.

3. Geographia Cosmographia, Claudius Ptolemy — $4 miliona

 book3

Prvi štampani atlas svijeta, i prva knjiga na svijetu u kojoj se nalaze ugravirane ilustracije, Ptolemyjeva Cosmographia iz 1477. godine prodata je na aukciji u Londonu (Sotheby’s) 2006. godine za £2,136,000 (tadašnjih $4 miliona).

4. Traité des arbres fruitiers, Henri Louis Duhamel du Monceau — $4.5 miliona

 book4

Knjiga Traité des arbres fruitiers autora Henri Louis Duhamel du Monceau, koju su ilustrovali Pierre Antoine Poiteau i Pierre Jean François Turpin — $4.5 miliona

Definitivno najskuplja knjiga ikad napisana o voćkama (sadrži šesnaest različitih vrsta!), primjerak ovog vrijednog seta od 5 svezaka ilustracija i teksta prodat je za oko $4.5 miliona 2006. godine.

5. The Gutenberg Bible — $4.9 miliona

 book5

Primjerak Gutenbergove Biblije Prodat je 1987. godine za tada rekordnih $4.9 miliona na aukciji u Njujorku (Christie’s). U svijetu postoji samo 48 ovih knjiga, koje su prve odštampane pokretnom presom.

6. First Folio, William Shakespeare — $6 miliona

 book6

Iako je originalna cijena knjige First Folio bila jedna funta (dvije do tri ako si htio kožni povez ili neki drugi ukras), očuvani primjerci su sada među najskupljima kod kolekcionara knjiga. Procjenjuje se da je ostalo samo 228 komada (od prvobitno 750). Suosnivač Microsofta Paul Allen 2001. godine kupio je jedan primjerak za $6,166,000 na aukciji u Njujorku.

7. The Canterbury Tales, Geoffrey Chaucer — $7.5 miliona

 book7

Prvo izdanje iz 15. vijeka prodato je za £4.6m (tadašnjih $7.5) u Christie’s u Londonu 1998. godine. Od 12 poznatih primjeraka prvog izdanja iz 1477. godine, ovaj je najduže ostao u privatnim rukama, originalno kupljen za £6, a kupio ga je grof Fitzwilliam na rasprodaji John Radcliffeove biblioteke u Christie’s 1776. godine.

8. Birds of America, James Audubon — $11.5 miliona

 book8

Knjiga Birds of America autora John James Audubona, koja je 2010. godine prodata za $11.5 miliona, nosi naslov najskuplje štampane knjige na svijetu.

9. The Gospels of Henry the Lion, Order of Saint Benedict — $11.7 miliona

 book9

Njenu izradu naručio je Henry the Lion, Vojvoda od Saksonije, za oltar Djevice Marije u Katedrali u Brunswicku, a kupila ju je njemačka vlada na aukciji u Londonu 1983. godine za £8,140,000, (tadašnjih $11.7 miliona). Sa 266 stranica, uključujući 50 ilustracija preko cijele stranice, knjiga se smatra remek djelom romanesknog krasnopisa iz 12. vijeka.

10. The Codex Leicester, Leonardo da Vinci — $30.8 million

 book10

Najpoznatiji od da Vincijevih naučnih žurnala, ova bilježnica u kojoj je na 72 stranice veliki mislilac svojom rukom ispisao razmišljanja i teorije o sve od fosila do kretanja vede do toga zbog lega mjesec svijetli. Rukopis je prvi put kupljen 1717. godine Thomas Coke, koji je kasnije postao grof od

Leicestera, a zatim ju je, 1980. godine, otkupio kolekcionar Armand Hammer (koji je 14 godina bio vlasnik rukopisa, pa je knjiga nosila njegovo ime). Bill Gates je 1994. godine kupio žurnal na aukciji za $30,800,000, čime je to postala najskuplja knjiga ikad kupljena. Gates je skenirao ovu knjigu za screensaver za Microsoft Plus! za Windows 95.

Izvor: Buka

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/deset-najskupljih-knjiga-na-svijetu-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])