Drvo koje rađa 40 vrsta voća

Objavljeno: 23. 7. 2014 u 19:05h

Sem van Aken sa univerziteta Sirakuza uzgojio je drvo koje rađa 40 različitih vrsta voća.

drvo koje radja 40 vrsta voca

Tokom ljetnjih mjeseci sa njegovih grana vise mnoge sorte šljiva, kajsija, bresaka, nektarina, višanja i badema.

Van Aken, inače nagrađivani umjetnik, 2008. godine je saznao da će zbog manjka sredstava poljoprivredna eksperimentalna stanica blizu Njujorka biti zatvorena, a drveće u njenom voćnjaku posječeno.

Kao čovjek koji je odrastao na poljoprivrednom imanju Van Aken je osjetio ogromnu tugu zbog toga, posebno zato što su mnoga drveća u voćnjaku bila stara po 150 i 200 godina.

Osim toga, mnoge vrste u tom voćnjaku su bile izuzetno rijetke autohtone i stare sorte koje se više ne gaje.

Kako bi ih sačuvao Van Aken je kupio voćnjak, a onda godinu dana proveo u proučavanju kako da sprovede u djelo ideju koja mu je sinula. Želio je da nakalemi svaku vrstu voća na jedno drvo.

Nakon pet godina mukotrpnog truda, Van Aken je uspio da stvori drvo od 40 vrsta raznog voća. Kaže da je izuzetno ponosan na svoje dostignuće.

Akenovo drvo izgleda kao i svako drugo veći dio godine. Ali kada dođe proljeće počinje prava eksplozija boja roze, ljubičastih, crvenih i bijelih pupoljaka.

Izvor: Vijesti.me

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/kuca-i-vrt/drvo-koje-rada-40-vrsta-voca/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])