OTKRIJTE ZAŠTO: Svi u ovom gradu žive ispod zemlje (FOTO)

Objavljeno: 20. 7. 2014 u 16:27h

Zbog visoke temperature, koja redovno prelazi 50 stepeni, svi žitelji rudarskog gradića u Australiji žive ispod površine zemlje. U utrobi zemlje nalazi se čak i pravoslavna crkva.

gradic u australiji

Rudarski gradić u Australiji, Kuber Pedi je poznat kao svjetska prestonica opala, koji je još kod starih Grka i Rimljana važio za simbol nade, nevinosti i čistote. Najskuplji opali na svijetu vade se ovde, a ime gradu dali su Aboridžini – kupa piti, što znači “bijeli čovjek u rupi”.

Ipak ono što je najzanimljivije za ovaj grad jeste da zbog velike temperature, koja redovno prelazi 50 stepeni, svi žitelji, njih oko 1.700 žive pod zemljom!

gradić u australiji 1

Gledano spolja, predio izgleda kao u čuvenom filmu “Pobesneli Maks”. Ipak, prava slika se krije u utrobi zemlje. Tu se nalazi sve što možete da očekujete u jednom modernom gradu.

Ono što je posebno inetresantno vezano za ovaj gradić jeste da se u njemu nalazi i pravoslavna crkva posvećena Svetom Iliji. Crkvu krase i prelijepi vitraži, kroz koje se prelama spoljna svjetlost, kao i statue svetaca isklesane u stijeni.

gradic u australiji 2

Najveći problem ljudima koji žive u kućama u ovom rudarskom gradiću predstavlja nedostatak vode. Mještani žive u kućama koje su uklesane u stijenama, tu su tri spavaće sobe, dnevna, kuhinja i kupatila.

Cijena je skoro ista kao i za kuću na površini zemlje. Bez preke potrebe, čovjek ne mora da izlazi na svjetlost dana, a ako želi da proširi stan može da iskopa novu prostoriju.

gradic u australiji 3

Prilikom proširivanja kuće svako može i da se obogati! Naime, u Kuber Pediju su nalazišta plemenitog opala, koji se ubraja u drago kamenje i ako vlasnik ima sreće da naleti na nalazište riješio je sve svoje probleme.

Izvor: Telegraf.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/putovanja/otkrijte-zasto-svi-u-ovom-gradu-zive-ispod-zemlje-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])