Zavirite u grad koji je bio pod vodom pune 24 godine! (Foto) (Video)

Objavljeno: 24. 4. 2014 u 12:16h

U vrijeme jakih kiša 1985. godine, velika količina vode se slivala sa okolnih brda što je uticalo na vodostaj, a brane koje su štitile grad nisu mogle da izdrže pritisak. Kobnog 10. novembra 1985. brane su pukle i preplavile grad Vila Epekuen.

Grad pod vodom

Argentinski grad Vila Epekuen osnovan je 1920. godine, a nalazi se 600 kilometara sjeverno od Buenos Ajresa i smješten je uz jezero Lago Epekuen koje je u svijetu poznato po velikom salinitetu vode. Smatran je jednim od najljepših mjesta za odmor sve do 1985. godine kada je brana koja ga je štitila pukla i potopila cijeli grad.

Vila Epekuen je nastao 1920. godine, bio je dom za 1.500 stanovnika, a godišnje je primao na hiljade turista koji su dolazili kako bi uživali u slanim kupkama i spa centrima. Bio je velika svjetska atrakcija velikim dijelom zbog jezera koje se po količini saliniteta nalazi odmah iza Mrtvog mora.

Epekuen su nazivali “grad vječnog proljeća” jer se vjerovalo da voda iz jezera je ljekovita i da liječi reumu, dijabetes, depresiju i razne kožne bolesti.

U vrijeme jakih kiša 1985. godine, velika količina vode se slivala sa okolnih brda što je uticalo na nivo vode, a brane koje su štitile grad, nisu mogle da izdrže pritisak. Kobnog 10. novembra brane su pukle i Vila Epekuen je imala sudbinu Atlantide.

Mještani su sjedjeli na krovovima kuća u nadi da će se voda povući, ali to se nije dogodilo i kroz nekoliko dana grad je bio potopljen, 10 metara ispod vode.

Voda je počela da se povlači 2009. godine ali Epekuen nije obnovljen. I dan danas predstavlja atrakciju i veliki broj turista dolazi kako bi vidjeli grad koji danas nazivaju i modernom Atlantidom.

Od 1.500 stanovnika koliko je imao Epekuen, samo je Pablo Novak (82) ostao jer nije želio da napusti svoje rodno mjesto. Danas on živi na obodu grada i velikodušno dočekuje goste iz cijelog svijeta, kojima pokazuje puste ulice svog grada i priča priče o njegovom “vječnom proljeću”.

Pogledajte video:

Izvor: telegraf.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/putovanja/zavirite-u-grad-koji-je-bio-pod-vodom-pune-24-godine-foto-video/||claudebot