Ove stvari su vam besplatne širom Evrope!

Objavljeno: 19. 4. 2014 u 21:15h

Da li ste znali da širom Starog kontinenta možete da posjetite mnoge gradove koji nude besplatno uživanje u kulturnim sadržajima? Berlin, Prag, Gent, Kopenhagen, Pariz i Budimpešta su samo neki od gradova u kojima možete jeftino da ”prođete”.

Turisti-pivo-cokolada

Ono što uvijek predstavlja glavni problem kada želimo da putujemo je novac, to jest manjak istog. Uz aranžman idu i dodatni troškovi, jer kada otputujete u stranu zemlju, želite da vidite i njeno kulturno naslijeđe.

Organizovane ture, obilazak muzeja, festivali i izložbe su samo dodatni troškovi koji nisu zanemarljivi. Međutim, sve više gradova širom Evrope je riješilo da turistima, uz tradicionalnu gostoprimljivost, otvori širom vrata nudeći im besplatnu hranu, muziku i umjetnost.

Čokolada

Tamna čokolada je karakteristična za Belgiju, a kompanije Godiva, Galer i Leonidas su samo neke od onih koje su prepoznatljive svuda po svijetu. Mnoge radnje nude besplatnu degustaciju ove poslastice, dok u kafićima uz naručenu kafu dobijete kocku čokolade.

Za one koji preferiraju mliječnu čokoladu, Nestlova fabrika u Broku, u Švajcarskoj, ima besplatne ture sa degustacijom.

Alkohol

Belgija je takođe proizvođač preko 600 vrsti piva, uključujući Hahtovo voćno pivo. Haht ima u ponudi turu u trajanju od jednog sata u njihovoj fabrici, i degustaciju raznih ukusa piva. Takođe, mnogi članovi društva vinara dozvoljavaju besplatne posjete njihovim podrumima širom Francuske. U zemlji galskih pjetlova se takođe toče i rijeke konjaka, koje možete da isprobate ako se odlučite za turu.

Sir

Rokfor Papijun je mjesto gdje čuveni plavi sir sazreva u pukotinama stijena na Mont Kumbaluu. Ture kroz pećinu uključuju i neki zalogaj pred kraj posjete. U farmi Henri Vilig u Holandiji, uz razgledanje možete da uživate u ukusu poznatog sira – Gauda.

Muzeji

Od 2001. godine u britanskim muzejima sa stalnim postavkama je besplatan ulaz. Turisti to rado iskoriste da vide mumije u Britanskom muzeju, Botičelijeva djela u Nacionalnoj galeriji i dinosauruse u Prirodnjačkom muzeju.

Umjesto da čekate red u Luvru, probajte da odete u Muzej de Patit Pale. Naziv je pogrešan, jer se muzejska kuća sa 1.300 soba proteže kroz mnogo vijekova. Mone i Sezan su, uz još nekoliko umjetnika, prezentovani u njihovim objektima.

Pariz je sinonim za modu, a na stalnu kolekciju trendova od 17. do 21 vijeka možete da “bacite oko” u Muze Galeria.

Koncerti

Bečka elegantna arhitektura je idealna za valcere i balove. Najjeftinija sjedišta su ispred gradske skupštine, koja emituje najpoznatije koncerte tokom ljetnjih mjeseci.

Salcburg nudi takođe slične programe, prilikom kojih postavljaju velike ekrane na trg. Iako je Mocart rođen u Salcburgu, često je boravio u Pragu. Vila Bertramka je sada kuća-muzej Mocarta sa koncertnom halom. Ulaznice nisu jeftine, ali vas ništa ne zaustavlja da sjednete u okolne bašte do kojih dopire muzika.

Transport

Ulice Evrope možete da vidite besplatno – biciklom. Barselona, Lion, London, Berlin, Kopenhagen, Helsinki i Sevilja su među gradovima koji imaju takav sistem da možete da iznajmite bicikle širom grada na određenim lokacijama. Naknade su minimalne, a često je prvih pola sata korišćenja besplatno.

Crkve

Evropske crkve su bogate riznice istorije, a ulaz je u većinu besplatan. Vestminster Ebi u Londonu je posljednje mjesto odmora britanskih monarha, a Pjesnički ćošak je posvećen čuvenim domaćim piscima.

Sam pogled na Višehrad brda je vrijedan vašeg novca. Katedrala Svetog Petra i Pavla, kao i groblje Višehrad, sadrži posmrtne ostatke mnogih poznatih ljudi iz istorije Češke.

U muzeju u Vatikanu, dom Sikstinske kapele, svake posljednje nedelje u mjesecu nudi besplatan ulaz. Ulaz u baziliku Sveti Petar je takođe besplatan i tamo možete da vidite nekoliko poznatih umjetničkih djela, kao i grobove papa.

Turisti mogu da nađu utočište u Notr Damu u Parizu, gotičko remek djelo koje je proslavio Viktor Igo. Besplatni koncerti se održavaju nedeljom u 16.30 časova.

Bašte i vrtovi

Evropske javne bašte su više od samo redova drveća i cvijeća. Takođe, one mogu biti spoljni centri određenih zajednica i mjesta gdje se često održavaju likovne izložbe.

Margitsiget u Budimpešti je zelana oaza u Dunavu, između Budima i Pešte. Oko nje je staza džogiranje koja je okružena baštama, fudbalskim terenima, bazenima i zoološkim vrtom. Blomenmarkt u Amsterdamu je jedina plutajuća pijaca cvijeća na svijetu. Tezge sa cvijećem su preplavljene egzotičnim bojama i sorti koje možete da pazarite.

Botanička bašta u Glazgovu je međunarodno poznata po svojim staklenim kućama i zbirkom egzotičnog drveća iz Australije, kao i raznih biljaka sa drugih kontinenata. Organizuju se događaji tokom cijele godine, uključujući i likovne izložbe i obilaske.

Festivali

Najveći fetivali na otvorenom se dešavaju tokom jula u Gentu, Belgiji. Na svim gradskim trgovima se sluša pop, rok, hip hop, džez… Posjetioci takođe mogu da uživaju u predstavama, komediji, izložbama i izletima brodićima na rijeci Lis.

Džez festival u Kopenhagenu se održava u julu i tokom 10 dana umjetnici sviraju na ulicama, kafićima i parkovima.

Besplatni vodiči

Iako ova aktivnost nije skroz besplantna, posjetioci daju prilog koliko misle da košta obilazak grada sa vodičem u trajanju od 3 sata. Ove ture su predstavljene u Berlinu i Pragu.

Izvor: Telegraf

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/ove-stvari-su-vam-besplatne-sirom-evrope/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])