Banjalučani najbolje masiraju

Objavljeno: 29. 12. 2014 u 11:59h

U samo pola godine čak četiri fizioterapeuta iz Banjaluke bila su učesnici ili se spremaju za odlazak na tri svjetska prvenstva u različitim sportovima.

banjalucani 1

Siniša Ćebić sa fudbalskom reprezentacijom BiH tokom ljeta boravio je u Brazilu, a Branko Stojnić je sa košarkašicama Srbije bio na planetarnoj smotri u Turskoj. Učešće na Mundijalu u rukometu početkom godine očekuje još Nemanja Antonić sa selekcijom BiH kao i Boris Vrhovac, koji će biti u taboru domaćina Katara. Za ove ljude malo koji poznavalac sporta zna, ali oni su vrlo bitni članovi stručnih štabova svih reprezentacija. Oni igračima pružaju zdravstvenu njegu, rehabilitaciju, preventivu i liječenje sportskih povreda, kao i svih vrsta trauma i oboljenja. Tako je Banjaluka postala jedinstvena po tome što, kao jedan od manjih gradova, u poređenju sa svjetskim metropolama, ima četvoricu fizioterapeuta na prvenstvima svijeta. Ovaj podatak ne čudi Antonića, jer vjeruje da u Banjaluci ima dobrog kadra i da to nije slučajno.

“Banjaluka je veliki grad, postoji Medicinska škola i fakultet te ima dosta dobrih fizioterapeuta. Imaš od koga da naučiš posao i razvijaš se. Učešća na svjetskim prvenstvima dokaz su da vrijedimo. Banjaluka je grad sporta, Borac postoji u svim mogućim sportovima. Uvijek je bio magnet za igrače, trenere, pa i za fizioterapeute. Prije sedam godina počeo sam da radim u Borcu i bio je to veliki izazov za mene. Pratio sam sport. Nisam otišao da radim u bolnici, jer mi je oduvijek bila želja da radim za taj klub. Malo pomalo gradio sam svoj put, išao stepenicu po stepenicu, napredovao. Uz pomoć selektora Dragana Markovića, koji je nekada vodio Borac, došao sam do reprezentacije. Prvo sam stažirao i eto nakon pola godine-godinu došao u štab”, kazao je Antonić, koji je inače fizioterapeut u RK Borac.

Kako je kazao, odlazak u Katar je velika nagrada za sav njegov rad i trudi. Ostvario je san.

“Odlazak na SP mi je velika satisfakcija. To mi je kruna dosadašnjeg rada. Odlazak tamo će mi pomoći da sklopim nova poznanstva i da razmijenim iskustva sa drugim kolegama iz ostalih reprezentacija. Jednostavno nema novca da se plati nešto tako. Tamo očekujem rudarski posao. U kratkom intervalu igraće se dosta utakmica i to dan za danom. Najmanje će ih biti osam. Očekujem da će se raditi svaku noć. Spreman sam na to. Zato sam tu da učinim da igrači budu spremni da bi ostvarili što bolji rezultat”, dodao je Antonić.

Društvo u Kataru Nemanji praviće sugrađanin Boris Vrhovac, koji će biti dio stručnog štaba domaće selekcije. On je takođe bio nekadašnji fizioterapeut u RK Borac, ali je radio i u Košarkaškom klubu Borac Nektar. Proteklih desetak godina živi i radi u Dohi, gdje je postao fizioterapeut rukometne selekcije Katara. Svojevremeno je radio kao dežurni fizioterapeut na teniskim turnirima u Dohi i Dubaiju. Iskustvo učešća na Mundijalu već ima Siniša Ćebić, koji je inače fizioterapeut Fudbalskog kluba Borac. Kako je istakao, iskustvo iz Brazila je neprocjenjivo, a vjeruje da njegove kolege iz Banjaluke i on po znanju ne zaostaju za ostalim svjetskim fizioterapeutima.

“Mislim da se u Banjaluci dobro radi i na nekom solidnom nivou. Da imamo još više finansijske podrške, bilo bi još bolje. Tri-četiri godine sam u medicinskim timovima, a bio sam sa A selekcijom BiH u Brazilu. Upoređujući selekcije tamo sa našim i to što sam vidio u drugim reprezentacijama, zaostajemo samo sa nekom opremom i materijalnim sredstvima. Čast je biti na jednoj takvoj smotri i raditi sa igračima koji igraju u velikim evropskim klubovima. Nismo ništa zaostajali za onim što oni imaju u klubovima, što se tiče znanja. Jedino je problem ta prateća oprema”, istakao je Ćebić.

Na Mundijalu je bio i Branko Stojnić. On je bio član ženske košarkaške reprezentacije Srbije, koja je na prvenstvu u Turskoj zauzela osmo mjesto, što je bio najbolji plasman srpskih košarkašica u istoriji. On trenutno radi u banjalučkom Zavodu za ortopediju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”.

Vrhovac se družio sa zvijezdama

Posljednjih desetak godina Boris Vrhovac živi i radi u Dohi, gdje se upoznao sa mnogim sportistima svjetskog kalibra, među kojima su bili Pep Gvardiola, Dijego Maradona, Gabrijel Batistuta, Rodžer Federer i drugi.

“Ovdje je potpuno drugi mentalitet ljudi i niko ne razmišlja baš puno o novcu, jer ga svi imaju dovoljno. Moj odlazak u Katar bio je slučajan, ali posrećilo mi se i sada sam fizioterapeut rukometne reprezentacije ove zemlje, koja ima velike ambicije na predstojećem Mundijalu, čiji je domaćin”, rekao je Vrhovac.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/banjalucani-najbolje-masiraju/||claudebot