Banjalučki planinari osvojili najviši vrh Rumunije (Foto)

Objavljeno: 23. 9. 2014 u 16:20h

Banjalučki planinari iz planinarskog društva “Summit”, na čelu sa Miroslavom Bundalom, osvojili su ovaj vikend najviši vrh Rumunije – Moldoveanu 2544 mnv.

rumunija 02

U ovu avanturu krenuli su 18.09.2014, a vratili se 22.09.2014.godine. Uspon je trajao 3 dana gdje su planinari Mira Kojić, Ivana Drakulić, Đorđe Sandalj i Milijana Bojić, prešli rutu od oko 50km jako teškog i zahtjevnog terena.

“Da bi izazov bio još veći odlučili smo da krenemo na noćni uspon, gdje bi se na vrhu trebali naći oko 3 ujutro, ali zbog komplikacija sa čeonim lampama, gdje su dvije od pet lampi prestale raditi, iz sigurnosnih razloga odlučili smo da tu noć popnemo samo vrh Mirchi visok 2461mnv te da postavimo kamp u podnožju vrha Moldoveanu. Najviši vrh na Karpatima smo ispenjali sutradan, gdje smo imali priliku prisustvovati i nesvakidašnjoj prosidbi jednog Rumunskog planinarskog para koji je na vrh došao sa društvom, pa smo s njima imali priliku i nazdraviti i poželiti im srećan brak. Pored ova dva vrha, ispenjali smo i Vistea mare 2527mnv.

Moldoveanu je najviši vrh rumunskih Karpata i na neki način simbolizuje osvajanje ovog veličanstvenog planinskog masiva iako smo u ovoj ekspediciji ispenjali i neke malo niže vrhove za koje slobodno možemo reći da su mnogo teži i opasniji za uspon. Takođe smo na ovoj planini na svojoj koži osjetili kako planina zna biti surova, sa naglim promjenama vremena, obilnom kišom, vjetrovima. U toku ekspedicije je bilo i nekoliko nepredviđenih i potencijalno opasnih situacija, ali me raduje što je grupa pokazala pribranost i profesionalnost, tako da se sve završilo u najboljem redu, a grupa je nakon ove planine mnogo iskusnija i spremnija za slične i teže poduhvate, koje planiramo u narednom periodu”, izjavio je Bundalo.

rumunija01

Sa svojim pravilnim piramidalnim oblikom, zelen od travnatih padina i bez izrazitih stjenovitih odsjeka, kada ga pogledate djeluje gotovo naivno u poređenju sa ostatkom monumentalne kičme Fagaraš masiva u kojem se nalazi, ali – to je samo privid.

Uspon na Moldoveanu je ozbiljan planinarski poduhvat i nikako ga ne treba potcijeniti, pogotovo s obzirom na oštru i hirovitu klimu u Karpatima.

Kako kažu, ono što su doživjeli je neprocijenjivo i nezaboravno iskustvo. Da Karpati nisu naivna planina govori i podatak da se po težini uspona na skali od 1 do 10 ova planina ocjenjuje sa 8.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/banjalucki-planinari-osvojili-najvisi-vrh-rumunije/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])