Uspon na Dolomite

Objavljeno: 21. 7. 2014 u 21:07h

Planinari iz Planinarskog kluba “Summit” iz Banjaluke organizovali su za vikend odlazak u Italiju i uspon na najvisi vrh Dolomita Punta Penia visok 3343m kao i Piz Boe visok 3152m.

uspon na Dolomite 1

Dolomiti su planinski vijenac u Istočnim Alpima u Italiji. Nalaze se većim dijelom u provinciji Beluno, a ostalim, manjim dijelom, u provincijama Južni Tirol i Trentino (sve u severoistočnoj Italiji). Proteže se od rijeka Adiđe na zapadu do Pjave na istoku. U avgustu 2009. godine, Dolomiti su proglašeni prirodnom svjetskom baštinom UNESCO-a. Ime “Dolomiti” došlo je od poznatog francuskog mineraloga Déodata Grateta de Dolomieua koji je prvi opisao kamen, dolomit, tip karbonatnih stena koji je uzrok karakterističnih oblika i boja ovih planina, poznatih kao “blijede planine”. Dolomiti su poznati po skijanju, planinarenju, alpinizmu, penjanju i paraglajdingu.

“Uspon na oba vrha je protekao bez ikakvih problema. Dolomiti su prelijepi sa mnogo Ferata, sto sam uspon čini mnogo atraktivnijim. Do samog vrha potrebno je prijeći glecer, gdje su planinari osigurani uzetom, i hoda se u navezi, da bi se nakon toga morala prijeći stijena (ferata), a nakon ferate opet se prelazi glecer, tako da je potrebno dosta tehničke opreme da bi uspon bio siguran. Ono sto me raduje je da su ekspediciju činili planinari iz Srbije, Hrvatske i Bosne, kao i to da je 6-7 planinara postiglo svoj visinski rekord. ”, izjavio je Miroslav Bundalo, vođa ekspedicije.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/uspon-na-dolomite/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])