Banjalučki planinari osvojili najviši vrh Austrije

12. September 2012.

Četvorica članova Planinarskog alpinističkog kluba “Summit” iz Banjaluke popeli su se na najviši vrh Austrije, Grosglokner, koji je jedan od tehnički najzahtjevnijih i najopasnijih vrhova u Evropi.

Na Grosglokner koji je 3. 798 metara nadmorske visine popeli su se Boro Knežević, Miroslav Bundalo, Miroslav Trivić i Đorđe Rađen.

Planinari su prije ovog uspona uspješno savladali nekoliko alpskih vrhova u tri države: najviši vrh Francuske i krov Evrope, Mont Blanc (4.810 metara), najviši vrh Italije Gran Paradiso (4.061), te Breithorn u Švicarskoj (4.164 metara).

Nakon što su se uspješno popeli na sve vrhove, članovi ekspedicije vratili su se u Banjaluku , a već planiraju ponavljanje izazova u decembru ove godine.

„Planirali smo uspone u julu, avgustu i septembru na najviše vrhove Alpi i tom prilikom smo popeli vrhove u Italiji, Francuskoj, Švicarskoj i sad u Austriji, čime smo ostvarili zacrtani cilj, a osnovna svrha ovih uspona su visinske i kondicione pripreme za najviši vrh Afrike Kilimandžaro (5.895 metara) na koji planiramo u decembru ove godine“, rečeno je u saopštenju kluba „Summit“.

Pored toga, cilj banjalučkih planinara jeste da se 2015. godine popnu i na Himalaje.

„Ekipa je spremna i fizički i psihički za nove vrhove, a jedino što može pokvariti planove su finansijska sredstva kojih uvijek nedostaje“, kazao je Miroslav Bundalo.

U okviru projekta “Alpe 2012” planirano je da po povratku iz Austrije članovi ekspedicije organizuju i učestvuju u dobrovoljnom davanju krvi.

Šta ti misliš o ovoj temi?