Zabava je u Bowlingu

Objavljeno: 23. 12. 2011 u 13:40h

Jedan od načina kako ubiti zimsku dosadu je, svakako, posjeta Bowling centru. Okupite ekipu i krenite u zabavu.

Jeste li znali da su stari Egipćani 3200. godine p.n.e. igrali igru sličnu bowlingu?!

Bowling je američka vrsta kuglanja. Godine 1895. u Njujorku je formiran Američki kuglaški kongres. Tada su uspostavljena pravila koja traju do dana današnjeg. Enormnu popularnost kuglanje je dostiglo u periodu od 1940. do 1960. godine. Danas u svijetu postoji preko sto miliona kuglaša.

Kuglanje

Kuglanje

Američko kuglanje (Bowling) se razlikuje od klasičnog kuglanja. Kada se radi o kuglanju, kuglane su se više posvetile klupskom sportu, dok je kod bowlinga sve zabava.

Direktor Bowling centra u Banjaluci, Igor Blaha, objasnio je koncept američkog kuglanja: “Američki bowling ima nekoliko koncepata: škola bowlinga, rekreacija, zabava, zakupi termina od strane preduzeća, tim bilding (npr. preduzeća po sektorima) i dječiji rođendani.”

Bowling je sport u kome igrač pokušava da obori što veći broj od mogućih deset čunjeva bacanjem kugle. Svaka partija se sastoji od 10 rundi. U svakoj rundi igrač ima dvije prilike da obori sve čunjeve. Ako iz prvog bacanja igrač uspije da obori sve čunjeve runda je završena, i to se naziva STRIKE.

Čunjevi se, uz pomoć mašine, redaju u četiri reda tako da formiraju trougao. U prvom redu je jedan čunj, u drugom dva, u trećem tri i u četvrtom četiri. Čunj u prvom redu nosi broj jedan, a poslednji desni broj deset. Ovakvo numerisanje olakšava komunikaciju igračima.

Pravilno bacanje kugle

Pravilno bacanje kugle

Banjalučki bowling centar ima osam staza. Dužina staze je oko 20 m, a širina nešto više od 1 m. S obe strane staze, po dužini, nalazi se po jedan kanal koji služi za otpremanje kugle koja se kreće pogrešnom putanjom.

“3/4 staze je namazano uljem; kada se zarola kugla, ona kreće po ulju, pri čemu je zadnji dio staze suhi dio, čime se izaziva domino efekat. Kugla skreće, a čunjevi ruše jedni druge…”, objasnio je Blaha.

Kugle uglavnom imaju tri rupe, mada je po pravilima dozvoljeno i do pet rupa. Kugla se prihvata palcem, srednjim i domalim prstom.

Pri izlasku na stazu morate imati specijane cipele, koje se preuzimaju na info pultu. Preporučuje se udobna odjeća koja neće sputavati vašu igru.

Cipele za kuglanje

Cipele za kuglanje

Tri osnovna načina obaranja čunjeva su:

  • Strike – situacija u kojoj su svi čunjevi oboreni iz prvog bacanja;
  • Spare – situacija u kojoj su neoboreni čunjevi, oboreni drugim bacanjem;
  • Split – razmaknuta pozicija čunjeva koji su ostali nakon prvog bacanja.

“Bowling, kao sport, je drugi najrazvijeniji sport na svijetu, poslije fudbala. U svijetu postoji 150 milona registrovanih igrača. Najbolji svjetski igrači su Amerikanci, pa onda Sveđani”, rekao nam je Igor Blaha.

Kuglanje je jedna vrsta antistres terapije. Neki je nazivaju “zanimljivom ovisnošću”, ali jedno je sigurno – zabava je zagarantovana.

Cijena jednog termina, od sat vremena, iznosi 25 KM. A svakoga dana od 12 do 16 časova, za sve škole, kuglanje je besplatno.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/zabava-je-u-bowlingu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])