Banjalučanin u Iraku igra fudbal: “Nijednog trenutka nisam požalio!”

Objavljeno: 9. 7. 2014 u 13:36h

Nijednog trenutka nisam požalio što sam karijeru nastavio u Iraku, mada sam prije dolaska u Bagdad imao mnogo predrasuda o svemu što se dešava u toj i dalje ratom zahvaćenoj zemlji.

irak

Istakao je to fudbalski pečalbar Nenad Novaković, koji je u oktobru prošle godine napustio redove Mladosti iz Velike Obarske i od tada brani boje iračkog superligaša Al Nafta. Novaković je jedini Srbin koji nastupa u tamošnjoj ligi.

“Za moj odlazak mogu da zahvalim bivšem igraču Sarajeva Nikoli Komazecu, kojeg su došli da gledaju predstavnici Al Nafta. Dobro sam ga čuvao, uspjeli smo da na “Koševu” ostanemo neporaženi i već poslije nekoliko dana stigao je poziv da potpišem dvogodišnji ugovor sa Iračanima”, rekao je Novaković.

Ovaj 28-godišnji mladić karijeru je počeo u banjalučkom Naprijedu, zatim bio u Borcu, odakle je otišao u češki Marila Pribram.

“Tamo sam proveo godinu i po, zatim isto toliko u Borcu iz Čačka. Potom sam igrao za banjalučki BSK, dvije godine za Rudar iz Velenja, šest mjeseci za Makabi Petah Tikvu, a potom za Mladost iz Velike Obarske iz koje me put odveo u Bagdad”, nastavio je Novaković.

Po njegovim riječima, situacija u Iraku je mnogo drugačija nego što je predstavljeno u medijima.

“Mnogi i danas sa nevjericom prihvataju da “hljeb zarađujem” igrajući za Al Naft. Većina pri pomenu Iraka misli na rat, Sadama Huseina, bombaške napade, ali nije tako, bar ne u većem dijelu zemlje. Najžešći sukobi između šiita i sunita događaju se u područjima gdje ima najviše nafte. Nije toliko opasan život u Bagdadu ukoliko ste dobro informisani o rutama kretanja. Postoje kontrole, vojni punktovi na svakih 500 metara, ali nisam svojim očima vidio nijedan sukob. Oni su uglavnom skoncentrisani na periferiji. Na primjer, grad Kirkuk je najopasniji jer na svaka dva metra možeš uzeti lopatu i iskopati za pet minuta naftu, i zbog toga je tu haos. Teška situacija je u gradu Mosulu, koji je u graničnom dijelu sa Sirijom i tu je praktično ratno stanje. U ostatku Iraka je normalnija situacija, možda čak i bolja nego u većini zemalja iz okruženja”, izjavio je Novaković.

Al Naft je prvenstvo završio na devetom mjestu.

“U iračkoj eliti ima 16 klubova, a ovaj šampionat je završen administrativnim putem. Naime, FIFA je dala rok Fudbalskom savezu Iraka da prvenstvo mora biti završeno do početka Svjetskog prvenstva u Brazilu ili će biti kažnjeni dvogodišnjom suspenzijom. To je praktično bilo nemoguće izvesti, tako da su čelnici saveza odlučili da šampionat proglase završenim iako je trebalo da bude odigrano još sedam kola”, istakao je Novaković.

Vlasnik Al Nafta je ministar za naftu u iračkoj vladi Ozir Okid, koji je uz premijera Nurija al Malikija jedan od najmoćnijih ljudi u zemlji.

“To bi možda trebalo da bude razlog da stalno moramo biti u vrhu tabele, ali nije tako. Okid voli fudbal, sin mu je kapiten ekipe, ali nema nerealne ambicije, odnosno i ne želi pošto-poto da se uključimo u borbu za sam vrh. Klub postoji 35 godina, igramo na svom stadionu čiji je kapacitet 3.000 sjedećih mjesta, ali nemamo baš puno svojih navijača. Al Zavra i Al Javija su najcjenjeniji klubovi u Bagdadu, imaju armije navijača i njihove duele gleda i po 40.000 ljudi”, nastavio je Novaković.

Ugovor sa Al Naftom potpisao je na dvije godine, a jedna je već iza njega.

“Ne želim da pričam o novcu, ali sam dolaskom u Irak ispunio sve svoje snove i za svoje usluge sam veoma dobro plaćen. Za dobre igre stiglo je i priznanje na kraju sezone, jer sam proglašen za najboljeg igrača Superlige. Inače, ranijih godina u ekipi je moglo biti po sedam stranaca, a od prošle sezone samo četiri. To su u Al Naftu još dvojica Nigerijaca i jedan fudbaler iz Malija. Pošto Bagdad ima osam od 16 superligaša, svi smo smješteni u istom hotelu i kada idemo na treninge po nas dolazi automobil sa klupskim vozačem”, istakao je Novaković.

U Irak se vraća početkom avgusta, a nova sezona počinje 15. septembra.

“Nadam se da će i ova biti uspješna kao prethodna, što bi mi otvorilo vrata možda i nekog većeg kluba. Iskreno, želja mi je da zaigram za Arbil, koji je sezonu završio na drugom mjestu. On se nalazi u Kurdistanu, a to je dio Iraka koji graniči sa Turskom i tako bih bio daleko bliže kući i porodici”, dodao je Novaković.

Svadba

Nenad Novaković će u subotu, 12. jula, stupiti u brak sa nekadašnjom košarkašicom Mladog Krajišnika, a sada kiparskog Apopa Natašom Mikić.

“Došlo je vrijeme da našu dugogodišnju vezu krunišemo brakom. U toku su završne pripreme za vjenčanje, a da ne ispadnem iz takmičarske forme brine kondicioni trener Milan Trkulja, sa kojim svakodnevno trčim”, rekao je Novaković.

Socijala

Svi nezaposleni Iračani primaju socijalnu pomoć u iznosu od 1.000 američkih dolara što je, po Novakovićem riječima, sasvim dovoljno za život.

“Ne krećem su puno po trgovačkim centrima, ali znam da su cijene daleko niže nego kod nas. Naravno da je nafta najjeftinija, a bure od 50 litara košta samo 15 maraka. Karton sa 24 flaše vode po pola litra je dvije, a pakovanje od osam somuna, koji se umjesto hljeba jede i Iraku, košta samo marku. Vrhunske patike se mogu kupiti za 40, a najmoderniji “ajfon” je duplo jeftiniji nego u Banjaluci”, istakao je Novaković.

Poligamija

U Iraku je dozvoljena poligamija, odnosno brak sa više žena i svaki odrasli muškarac može da ima do četiri supruge.

“Iako to možda i ne izgleda loše, jako je to teško sprovesti u djelo. Naime, ukoliko se odluči za mnogoženstvo, muškarac mora prihvatiti obavezu da nijednu od supruga ne smije zapostaviti po bilo kakvom pitanju. Njima je to normalno, a za naša shvatanja života je smiješna situacija. Na početku mi je to bilo malo čudno, a sada na sve te stvari gledam kao nešto što je normalna pojava u Iraku”, izjavio je Novaković.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/fudbal/banjalucanin-u-iraku-igra-fudbal-nijednog-trenutka-nisam-pozalio/||claudebot