Na Sajmu sporta u Banjaluci više od 30 organizacija (FOTO)

Objavljeno: 13. 4. 2014 u 14:44h

U banjalučkom Akva parku danas se obilježava 1. Međunarodni dan sporta i Sajam sporta, na kome učestvuje više od 30 sportskih kolektiva iz Banjaluke.

Srpki teniser Novak Đoković je 23. avgusta prošle godine na posebnoj sjednici  UN-a proglasio 6. april Međunarodnim danom sporta. Specifičnost ovog datuma je u tome što su na taj dan otvorene prve moderne Olimpijske igre u Grčkoj, 1896. godine u Atini.

Realizator sportskih programa JP „Akvana“ Draško Madžar je istakao da zbog loših vremenskih uslova ovaj datum nije obilježen 6. aprila, nego je pomjeren za danas, što je uticalo na to da neke  od sportskih organizcija otkažu učešće zbog svojih obaveza i takmičenja.

U aprilu ima dosta sportskih događaja u Banjaluci, evo održava se biciklistička trka, a na Gradskom olimpijskom bazenu Plivački miting, tako da je zaista masa sportskih kolektiva na takmičenjima danas, što je i jedan od razloga zašto nisu mogli danas da prisustvuju Sajmu sporta, mada je i 31 sportska organizacija, brojka, koja je veoma značajna, rekao je Madžar.

On je dodao da se na Sajmu predstavljaju i sportske organizacije koje nisu uobičajene u Banjaluci, i koje nemamo priliku gledati svaki dan.

Vidimo šarenilo sportova danas, od borilčkih, loptaških, konjički sport itd. Ono što je interesantno to su ragbi, badminton, airsoft… Neki sportovi koje ne viđamo svaki dan. Naravno tu su i atletika, rukomet, fudbal, odbojka itd., istakao je Madžar.

Madžar je dodao da je cilj ove manifestacije da sport približi, kako mališanima, tako i njihovim roditeljima.

Fizičko vježbanje je blagodet za sve. Prije svega za zdravlje, jer nema potrebe ni pričati koliko je bitan sport, pogotovo danas u eri sjedenja. Osim toga, sport je i vaspitno sredstvo. Roditeljima bih preporučio da djecu usmjere prema sportu zbog vaspitanja i sticanja onih pozitivnih osobina ličnosti, rekao je Madžar.

Manifestaciju je otvorila ministar porodice, omladine i sporta RS Nada Tešanović.

Danas smo iskoristili ovo lijepo vrijeme da izvedemo  sve naše sportske organizacije, a vidjeli ste da ih ima oko 30, koje u se javile na ovaj Sajam sporta, a koji će prezentovati šta se to radi u sportskim organizacijama i privući što više, nadamo se, malih, novih sportista, jer pozvani su i roditelji i djeca da se odazovu ovom Sajmu. Ovom prilikom se zahvaljujem svima njima koji su došli i uzeli učešće na ovom Sajmu, a posebno našim partnerima Udruženju za savremenu edukaciju i sport i naravno Akvani koja nam je danas ustupila ovaj prostor. Želim da se svi lijepo osjećamo i da ponovo postanemo djeca, rekla je Tešanovićeva.

Tešanovićeva je istakla da je sport veoma bitan za mlade, prije svega zbog razvoja ličnosti, a onda i tijela. Dodala je, i da je sport jedno od vaspitnih sredstava.

Bavite se što više sportom, jer sport utiče i na vaše zdravlje, i na način držanja, hodanje… Prvo krenite sa gimnastikom, atletikom, pa onda sa  različitim vidovima sportova, jer ćete daleko ljepše izgledati. Zamislite samo koliki je značaj da sklonimo djecu sa ulice. Koliki je značaj da ih otrgnemo od kompjutera, od sjedenja, jer danas je neaktivnost jako prisutna, ne samo kod odralih, nego čak i kod djece. Vidjeli ste koliko su prisutni na internetu, na Fejsbuku i raznim portalima, tako da mi je žao, jer veći dio svog dana provedu upravo u kući za računarom. Sjećate se, nekad nimo mogli živjeti od graje djece ispred zgrada, a danas je to daleko tiše. Zato je veoma bitno da i roditelji shvate koliki je zdravstveni značaj sporta, rekla je Tešanovićeva.

Oranizatori 2. Sajma sporta u Banjaluci  su  JP ”Aquana”, Ministarstva porodice, omladine i sporta RS i Udruženja za savremenu edukaciju u sportu “E-spa”.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/na-sajmu-sporta-u-banjaluci-vise-od-30-organizacija-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])