Čari golbala

Objavljeno: 9. 12. 2011 u 12:07h

Sportsko udruženje slijepih ljudi, “VID” je osnovano 3. novembra 2000. godine u Banjaluci. Ono pruža mogućnost ljudima sa invaliditetom da se angažuju u sportskim aktivnostima.

Golbal je jedan od najpopularnijih sportova među slijepim licima. Ovaj sport podsjeća na fudbal, međutim lopta je mnogo teža od fudbalske, a u njoj se nalaze predmeti koji je ozvučavaju.

Tim se sastoji od tri igrača, a golovi su postavljeni na zadnjim linijama odbojkaškog igrališta. Centar i dva krila se kreću u obilježenom prostoru, do tri metra ispred gola, iz koga šutiraju na protivnički, odnosno brane svoj gol. Lica koja su slabovidna moraju nositi neprozirne naočale, kako bi igra bila ravnopravna.

“Golbal se igra rukama i to je jedina autentična igra kada su u pitanju slijepa lica. Fizički je jako zahtjevna, ali je dobar način da se slijepa lica aktiviraju”, kaže predsjednik organizacije slijepih, Miroslav Mandić.

Od 1972. godine golbal se nalazi na Paraolompijskim igrama. U Banjaluci se ovaj sport igra već 7 godina. Cijela golbal reprezentacija BiH se sastoji od članova banjalučkog sportskog drustva “VID”. Ova ekipa, a takođe i reprezentacija RS, je na mnogim međunarodnim i državnim turnirima osvojila veoma uspješan plasman.

Mnogi članovi sportskog društva slijepih igraju golbal od školskih dana. Međutim, oni koji nisu rođeni slijepi kažu da golbal za njih predstavlja način na koji su se oni integrisali u svoj novi život.

“Meni je to jedna od najdražih disciplina kojom se bavim. Golbal predstavlja fizičku snagu, kreativnost, sa golbalom imamo priliku da putujemo, da se družimo. A takođe je dobar način integracije u zajednicu”, rekao je Radomir Radanović.

Naši reprezentativci se često, bez našeg znanja, bore da osvoje što bolji plasman na mnogobrojnim turnirima. A većina vas vjerovatno nije upoznata sa činjenicom da je ekipa iz bivše Jugoslavije nekad bila Olimpijski i svjetski prvak u golbalu.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/cari-golbala/||claudebot