Arheološka izložba u Banskom dvoru

Objavljeno: 17. 10. 2014 u 16:38h

Arheološka izložba pod nazivom “Ranovizantijske bazilike u Bakincima” biće otvorena 20. oktobra u Crvenom salonu Banskog dvora sa početkom u 19 časova.

Banski dvor

Autor izložbe i kataloga je Bojan Vujinoć master arheolog.

Poslednje tri godine (2012-2014) arheolozi Zavičajnog muzeja Gradiška, Milan Đurđević i Bojan Vujinović, vrše sondažna arheološka istraživanja ranovizantijskog lokaliteta na Gradini u Bakincima, opština Laktaši. Za sada su pronađene i sondažno istražene tri bazilike, van zidina utvrđenja, te dio Gornjeg grada. Rezultati tih istraživanja biće prezentovati na izložbi ”Ranovizantijske bazilike u Bakincima”.

Bojan Vujinović, kustos arheolog Zavičajnog muzeja Gradiška, poslednjih mjeseci aktivno radi na obradi materijala – kamene plastike i pokretnog arheološkog materijala. Kompletan obrađeni materijal biće prezentovan širokom auditorijumu kroz pomenuti katalog i arheološku izložbu ”Ranovizantijske bazilike u Bakincima”.

Posjetioci izložbe će imati priliku da vide fotografije sa sondažnih arheoloških istraživanja tri bazilike pronađene van zidina utvrđenja, sondažna istraživanja Gornjeg grada, te kamenu plastiku i pokretni arheološki materijal.

Najinteresantiniji nalaz kamene plastike bazilika predstavlja impost kapitela sa imenima sveštenika ili možda čak i episkopa, potom kapitel sa predstavom jelena, oltarske ploče sa floralnim motivima, te motivima kruga i radijalnih linija, stubova, baza sa stubovima, fragment časnih dveri, i još mnogo toga. Kompletna kamena plasika na osnovu analogija dovodi se u vezu sa periodom kraja 5. do početka 7. vijeka.

Tu je i veliki broj pokretnog arheološkog materijala iz bazilika poput fragmenata keramike, poklopca od bronze, polufabrikanta od roga, fragmenti oboda staklenih čaša, klamfe i klinovi od gvožđa, prozorsko staklo, te drugi materijal koji se dovodi u vezu sa već pomenutim periodom.

Nainteresantniji nalazi pronađeni su sondažnim istraživanjem Gornjeg grada. Riječ je o bronzanom polufolisu cara Anastasija I (kraj 5. – početka 6. vijeka); britva od gvožđa rađena tehnikom kovanja (6. – početak 7. vijeka) – slična britva pronađena je u okviru objekta VIII, u prostoriji ”a”, na utvrđenju Gradina na Jelici (Čačak, Srbija); bronzana aplikacija krsta sa dvije perforacije, koja se na osnovu analogija dovodi u vezu sa periodom 6. vijeka; kopča sa povijenim trnom – rađena od gvožđa. Na osnovu analogija, dovodi u vezu sa periodom Seobe naroda (Goti ili Gepidi), druga polovina 5. i 6. vijeka, te veliki broj drugog materijala koji će posjetioci ove izložbe imati priliku da vide.

Rezultati istraživanja govore da utvrđenje na Gradini u Bakincima, zajedno sa pronađenim bazilikama predstavlja jednu međusobno poveznu i usklađenu cjelinu, i otvara mogućnost da je ovaj arheološki kompleks, u pomenutom periodu, bio regionalni centar, možda čak i episkopsko sjedište tog dijela nekadašnje Panonije južno od Save, odnosno sjeverne Republike Srpske.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/kulturni-dogadaji/arheoloska-izlozba-u-banskom-dvoru/||claudebot