Projekcija filma „Dangerous acts“ i predavanje Anne Barliant u Banjaluci (Foto)

Objavljeno: 18. 8. 2014 u 16:11h

Američka ambasada u BiH, u saradnji sa Kratkofil Plus, organizuje projekciju filma „Dangerous acts“u Domu Omladine 22. 08. 2014., te predavanje o dokumentarnom filmu i montaži, koje će održati američka filmska autorka i montažerka Anne Barliant.

dangerous acts 1

Projekcija, nakon koje slijedi predavanje, počinje u 20:30 časa, a dio je „The Docu Rough Cut Boutique” programa u organizaciji PAS Sarajevo putem ESF Speaker Funds.

Želja Anne Barliant, koja će prije Banjaluke predavanje održati na Sarajevo Film Festivalu, je da svojom ogromnom energijom, talentom i iskustvom u radu na dokumentarnom filmu podstakne filmske radnike, ali i sve zaljubljenike u film. Moderatorka ovog kulturnog događaja biće Danijela Majstorović, profesorka kulturoloških studija i teoretičarka medija.

“Dangerous acts”

Dokumentarni film „Dangerous acts“ smješten je u Bjelorusiju i 2010. godinu, tokom KGB-ovih akcija slamanja disidenata, šesnaest godina nakon što je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko preuzeo vlast. U filmu, KGB cilja na članove “Slobodnog teatra” koji se nalaze rastrgani između borbe za njihovu umjetnost i za vlastitu sigurnost.

Sastojeći se od krijumčarene snimke i necenzurisanih intervjua, „Dangerous acts“ daje publici svojevrsnu priliku da se odupru otporu koji se odvija kako na pozornici tako i na ulicama. Kao članovi Slobodnog teatra, suočavaju se sa izborom ili represije kod kuće ili egzilu u SAD-u i Velikoj Britaniji, dok „Dangerous acts“ potvrđuje naše uvjerenje da moć umjetnosti i nade zaista može promijeniti svijet.

Biografija Anne Barliant

Filmska autorka i montažerka Anne Barliant fokusirala je svoju karijeru na montažu dokumentarnih filmova nakon rada sa fotografom Danny Lyonom na njegovom kratkom filmu “Ubice” iz 2005-e godine. Nakon toga, radila je na nekoliko nagrađivanih filmova, uključujući film “Lingvisti”, koji je premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu, a bio je nominovan za nagradu Emmy, zatim “Fernando Nation”, koji je dio ESPN Peabody i “Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus”, koji je premijerno prikazan na Toronto Film Festivalu, osvojio nekoliko grada i sada se prikazuje na HBO.

Upravo je završila seriju Roberta Redforda “Chicagoland” za CNN, a trenutno radi s Oskarom nagrađenim redateljem Leonom Gastom (“Kad smo bili kraljevi”) na svom sljedećem filmu o američkim sportskim programima za mlade.

Docu Rough Cut Boutique (RCB) program

“Docu Rough Cut Boutique” program nastao je unutar Sarajevo Film Festivala/ Balkanskog dokumentarnog centra, a ideja je za 5 odabranih projekata iz regiona ponudi specijalizovano treniranje te stručne savjete filmskih profesionalaca, koji mogu imati presudan uticaj na napredak projekata u njihovoj završnoj fazi.

Tokom intenzivne grupne sesije, odabrani timovi i mentori su usmjereni na rad na kvalitetu materijala u Rough Cut pozornici. To je razlog zašto mentori koji su dio ovog programa dolaze iz različitih sredina unutar dokumentarne scene – oni su reditelji, producenti, emiteri, distributeri i dokumentarni konsultanti iz Evrope i SAD-a.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/kulturni-dogadaji/projekcija-filma-dangerous-acts-i-predavanje-anne-barliant-u-banjaluci-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])