Predavanje u Banjaluci: Režimi materinstva – osnovni pojmovi

Objavljeno: 27. 2. 2015 u 15:09h

“Režimi materinstva – osnovni pojmovi” je predavanje Ane Vilenice koje će vam dati novu ugao gledanja na pojam materinstva, a održava se u ponedjeljak u Muzičkom paviljonu “Staklenac” u Banjaluci sa početkom od 18 časova.

“Reproduktivni rad, sistemska retradicionalizacija rodnih uloga, reproduktivna nagodba, rodni jaz u platama, globalni lanci starateljskog rada itd. su neki od pojmova o kojima će pričati. Pozivamo vas da čujete politički i sociološki aspekt bivanja majkom u današnje vrijeme”, stoji u najavi predavanja.

Ana Vilenica (1978, Pančevo, Jugoslavija) je istraživačica, teoretičarka i aktivistkinja. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a doktorirala na Grupi za teoriju umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Autorka je publikacije “Postajanje majkom na periferiji: Od socijalizma do neoliberalnog “tranzicijskog” režima materinstva ka radikalnim praksama brige”.

Uređuje žurnal za umetnost, politiku, teoriju i aktivizam uz)bu))na))) – www.uzbuna.org.

Urednica je knjige “Postajanje majkom u vreme neoliberalnog kapitalizma” i ko-urednica knjige “Na ruševinama kreativnog grada” (sa kuda.org).

Bavi se problemima materinstva i majčinstva u socijalizmu i u savremenom društvu, problemima reproduktivnog rada, materijalističkim feminističkim teorijama, teorijama i praksama aktivizma umjetnosti, feminističkom umjetnošću, urbanim politikama, kao i procesima urbanih regeneracija i ulogom umjetnosti i kulture.

Ovo predavanje organizuje DRIP, a riječ je o neformalnoj grupi zainteresovanih građana – DRIP (Djeca, roditelji i porodilje). Bavi se reproduktivnim pravima i reproduktivnim zdravljem žena u Banjaluci.

Izvor: Buka

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/drustveni-dogadaji/predavanje-u-banjaluci-rezimi-materinstva-osnovni-pojmovi/||claudebot