Sanacija Banskog dvora kreće na ljeto

Objavljeno: 9. 4. 2014 u 14:05h

Sanacija krova i fasade Kulturnog centra Banski dvor počeće najkasnije na ljeto, a procijenjena vrijednost radova je oko 2,5 miliona maraka.

banski dvor

Direktor Banskog dvora Milorad Petrić kaže da su te radove predvidjeli planom rada za ovu godinu, koji će se naći pred odbornicima Skupštine grada na idućoj sjednici.

“Prikupili smo svu potrebnu dokumentaciju kako bismo mogli krenuti sa radovima. Sanacija krova mora biti završena do zime, jer je u lošem stanju. Uporedo s tim biće rađena zamjena prozora i vrata i rekonstrukcija fasade. Kompletni radovi bi trebalo da budu završeni u ovoj godini”, naglasio je Petrić.

Prema njegovima riječima, 60 odsto novca trebalo bi da obezbijedi Gradska uprava, a ostatak će biti izdvojen iz budžeta RS.

“Nadam se da ćemo uspjeti da riješimo ovaj problem, jer tek onda ćemo moći da razmišljamo o sanaciju unutrašnjosti. Dio prostorija su ranije koristili drugi, ali su one sada napuštene i u lošem su stanju. Te radove bismo mogli obavljati u fazama u skladu sa raspoloživim sredstvima, ali ne možemo ni razmišljati o tome dok ne popravimo krov koji prokišnjava”, naveo je Petrić.

Prema investicionom programu, procijenjeni troškovi sanacije krova iznose 673.616, a fasade i zamjene kompletne stolarije 1,8 miliona KM.

Direktor Turističke organizacije grada Banjaluka Ostoja Barašin je rekao da je zgrada Banskog dvora jedan od prepoznatljivijih simbola grada.

“U našim promotivnim materijalima u prvi plan stavljamo zgradu Banskog dvora zajedno sa zgradom Gradske uprave i Gospodskom ulicom koja predstavlja zajednički kompleks arhitekture iz tridesetih godina prošlog vijeka”, dodao je Barašin.

Gradnja Banskog dvora započeta je 1929. godine, a završen je i useljen 8. novembra 1932. godine. Aktom Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa BiH 27. decembra 1976. godine Banski dvor proglašen je spomenikom kulture.

Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa stavio je enterijer Banskog dvora i njihov autentični pokretni sadržaj pod zaštitu 10. jula 1997. godine.

Planovi

Milorad Petrić je dodao da je za ovu godinu planirano i postavljanje rampe za invalide na zapadnoj strani objekta u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Predviđena je i rekonstrukcija rasvjete u vijećnici, koncertnoj dvorani i holovima u prizemlju. Za ove radove će biti zadužena tehnička služba Banskog dvora.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/drustveni-dogadaji/sanacija-banskog-dvora-krece-na-ljeto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])