Sedmični repertoar NPRS

Objavljeno: 28. 1. 2015 u 15:04h

Za sve ljubitelje pozorišta, Narodno pozorište Republike Srpske pripremilo i za ovu sedmicu mnogobrojne predstave. Publika će moći uživati u izvođenju predstave: “Žiranti”, “Ženidba i udadba”, “Mrešćenje šarana”, “Ljepotica Linejna”, “Hasanaginica” i Svečana projekcija filma “Top je bio vreo”.

Žiranti

žiranti

  • Ponedjeljak i utorak, 02. i 03. februar u 20.30 časova
  • Scena “Petar Kočić”

Komedija Marija Ćuluma, čiji su koautori Aleksandar Pejaković i Željko Stjepanović, nastala je u okviru dramaturške radionice na 15. “Teatar Festu”.

Scenograf predstave je Nevenka Milašinović, kostimograf Ivana Jovanović, dramaturg Branko Brđanin, lektor Milorad Telebak, a sufler i inspicijent Nada Galić.

Glumačke uloge pripale su Đorđu Markoviću, Radenki Ševi, Dragoslavu Medojeviću, Mirzeti Jakšić, Koviljki Šipki i Bošku Đurđeviću.

Radnja “Žiranata” smještena je u stan od 20 metara kvadratnih u kojem dva bračna para i jedna starica dočekuju Novu godinu.

Priča je zapravo komedija situacije u kojoj se u kontrapunktu ismijavaju teme lažnog prijateljstva i grupnog seksa. Radnju komada pokreće potreba za potencijalnim žirantima koji dolaze u goste i kao kontrauslugu za jemstvo traže „zamjenu partnera“, odnosno „sving”.

Ženidba i udadba

Scena iz predstave "Ženidba i udadba"

  • Četvrtak, 05. februar u 20 časova
  • Velika scena

Pozorišna predstava “Ženida i Udadba” po istoimenom tekstu Jovana Sterije Popovića, a u režiji Đurđe Tešić. Scenografiju predstave potpisuje Dragana Purković Macan.

U predstavi igraju: Dragoslav Medojević, Nataša Ivančević, Branko Janković, Snježana Štikić, Aleksandar Stojković, Slađana Zrnić, Ljiljana Čekić.

Ova muzička komedija bazira se na temi braka iz koristi. Radnja se vrti oko stidljivog i vrijednog momka i lijepe ali siromašne djevojke. Iako je zamišljena kao komedija, predstava ostavlja dosta prostora za poigravanje sa brojnim žanrovima koji se u njoj prepliću.

Mrešćenje šarana

Mrešćenje šarana

  • Petak, 06. februar u 20 časova
  • Velika scena

Mrešćenje šarana”  autor Aleksandar Popović a u režiji Egona Savina je komedija sa farsama satire u kojoj će zaigrati glumci Željko Stjepаnović, Anjа Stаnić, Boris Šаvijа, Aleksаndаr Stojković, Zlаtаn Vidović, Nikolinа Jelisаvаc, Brаnko Jаnković i Sаndrа Ljubojević.

To je jedan od najboljih epizodnih tekstova Aleksandra Popovića. Popovićevi tekstovi publici su poznati po čuvenoj predstavi “Razvojni put Bore Šnajdera”.

Ljepotica Linejna (Dan za goste, Akademija umjetnosti BL)

linejna3

  • Petak, 06. februar u 20.30 časova
  • Scena “Petar Kočić”

Drama rađena po tekstu Martina Makdona a u režiji Miloša Jagodića.

Predstava kroz odnos majke i kćerke govori o jednoličnosti života u maloj sredini, o strahu od samoće i o nedostatku ljubavi, te o radnicima koji u potrazi za boljim životom odlaze u pečalbu. Radnja je smještena u planinske predjele Irske, ali je u pitanju univerzalna priča o životu običnih ljudi iz bilo kog kraja svijeta. Četvoročlana glumačka postava vjerno je dočarala karaktere majke koja živi u strahu da ne ostane sama, kćerke koju takvo ponašanje majke sputava u životu i dvojice braće od kojih jedan luta po svijetu u potrazi za boljim životom.

Hasanaginica

hasanaginica

  • Subota, 07. februar u 20 časova
  • Velika scena

Autor drame Ljubomir Simović, reditelj Olja Đorđević, dramaturg Branko Brđanin, scenograf Todor Lalicki a kostimograf Jelena Vidović.

Brojnu glumačku ekipu čine: Nikolina Jelisavac, Željko Erkić, Nataša Ivančević, Stevan Šerbedžija, Ljiljana Čekić, Goran Marković, Boris Šavija , Branko Janković, Vladan Popović, Bojan Kolopić, Rajko Marčeta i Dejan Andrić.

“Hasanaginica” govori o tragičnoj sudbini Fatime Arapović, rođene Pintorović, u Imotskom, a dirljiva i bezvremenska drama o majčinskoj ljubavi, ponosu, prkosu i tradiciji bila je i ostala najveća inspiracija i izazov domaćih i svjetskih umjetnika.

Svečana projekcija filma “Top je bio vreo”

održaće se na Velikoj sceni NPRS u nedjelju 08. februara sa početkom u 20 časova.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/bioskop-i-pozoriste/sedmicni-repertoar-nprs-7/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])