Sedmični repertoar NPRS

Objavljeno: 14. 12. 2014 u 21:37h

Na sedmičnom repertoaru Narodnog pozorišta Republike Srpske našlo se pet predstava. U tekućoj nedjelji publika će moći uživati u izvođenju predstave: “Garsonjera”, “Plesni studio Atika”, “Lijepi, veliki, jaki”, “Mrešćenje šarana” i “Slučajevi” (Nevid teatar).

Garsonjera

  • Scena “Petar Kočić”
  • Utorak, 16. decembra u 20.30 časova

garso-575x353

“Garsonjera” je rađena prema motivima vodvilja “POZAJMLjENI STAN”, autora Imrea Benčika, a u režiji Aleksandra Pejakovića koji je i dramaturg predstave.

U predstavi igraju glumci NPRS, Vedrana Mačković Zubović, Miljka Brđanin Babić, Ljiljana Čekić, Radenka Ševa, Bojan Kolopić, Dragoslav Medojević, Zoran Stanišić, Ognjen Kopuz i Rok Radiša.

Scenograf “Garsonjere” je Dragana Purković Macan, kostimograf Ivana Jovanović, lektori Milorad Telebak i Nataša Kecman, a inspicijent i sufler predstave je Vesna Maksimović.

Plesni studio Atika

  • Velika scena
  • Srijeda, 17. decembar u 20.00 časova

krinka

Plesna bajka “Krinka” čiji scenario potpisuje mlada i talentovana Slađana Trivić.

Priča je ispričana kroz glumu, ples i specijalne efekte, sa ciljem da spoji najljepše umjetničke forme u jedan pozorišni komad. Kontrast između ozbiljne teme o ljudskom licemjerju i bajkovitih scena uz mnoštvo netipičnih trenutaka i predstavljanje običaja naroda iz cijelog svijeta, samo su neke od karakteristika predstave.

Lijepi, veliki, jaki

  • Scena “Petar Kočić”
  • Srijeda, 17. decembar u 20.30 časova

Scena iz predstave "Lijepi, veliki, jaki"

Adaptaciju i režiju potpisuje Goran Damjanac, a u predstavi igraju Zlatan Vidović, Ognjen Kopuz, Branko Janković i Nataša Ivančević.

Predstava je nastala na osnovu dva dramska teksta – “Sljedeći” Tereencea McKinleyja i “Idiot” Muze Pavlove, a korišteni su i stihovi basista i pjevača grupe “Disciplina kičme” Dušana Kojića Koje.

U predstavi se ova dva potpuno različita teksta, američki i ruski, prepliću na zanimljiv način. Predstava oslikava današnje vrijeme i govori o slobodi, odnosno o ograničavanju slobode i borbi za nju.

Ruski tekst iznosi priču o posjetiocu koji dolazi kod službenika i mora da traži uvjerenje da nije idiot, a kako objašnjava režiser, to je dokaz da je birokratski aparat mutirao do te mjere da je potrebno tražiti potvrdu od države da si normalan.

Mrešćenje šarana

  • Velika scena
  • Subota, 20. decembar u 20.00 časova

mrešćenje sarana

Mrešćenje šarana”  autor Aleksandar Popović a u režiji Egona Savina je komedija sa farsama satire u kojoj će zaigrati glumci Željko Stjepаnović, Anjа Stаnić, Boris Šаvijа, Aleksаndаr Stojković, Zlаtаn Vidović, Nikolinа Jelisаvаc, Brаnko Jаnković i Sаndrа Ljubojević.

To je jedan od najboljih epizodnih tekstova Aleksandra Popovića. Popovićevi tekstovi publici su poznati po čuvenoj predstavi “Razvojni put Bore Šnajdera”.

Slučajevi

  • Scena “Petar Kočić”
  • Subota, 20. decembar u 20.33 časa

nevid

Predstava se bazira na kratkim pričama pjesnika Danila Ivanoviča Harmsa, jednog od vodećih predstavnika sovjetske avangarde, koji je, kao veliki protivnik staljinizma, tragično preminuo u čistkama 1942. godine.

Predstava nas vodi kroz niz tragikomičnih i apsurdnih situacija, gdje se nove okolnosti nameću kao sasvim nesvakidašnje, nepredvidljive i neobjašnjive. Sa maestralnom dozom satire, gledaoci će moći da osjete život baziran na nelogičnim dešavanjima i besmislenim groteskama svakidašnjice.

Režiju potpisuje Aleksandar Ilić, dok glumačku ekipu čine Božana Bijelić, Dejan Andrić i Marko Dukić.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/bioskop-i-pozoriste/sedmicni-repertoar-nprs-6/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])