Do kraja nedjelje u NPRS pogledajte…

Objavljeno: 7. 12. 2014 u 19:07h

Narodno pozorište RS tekuće nedjelje ugostiće Knjaževsko-srpski Teatar Kragujevac, sa predstavom “Zeleni zraci” i Beogradsko dramsko pozorište sa predstavom “Tri klase i gospođom Nušić”. Pored ovih predstava publika će moći uživati i u izvođenju predstave “Kandilo u Rozarijumu”, “Žiranti”,  “Lutkina kuća” i “Orfej u podzemlju”.

Kandilo u Rozarijumu (Prva repriza)

  • Scena “Petar Kočić”
  • Ponedjeljak, 08. decembar u 20.30 časova

glum

Autor predstave je Tihomir M. Stevanović, a u  režiji Gorana Damjanca.

Scenograf predstave Dragana Purković Macan, kostimograf Ivana Jovanović, muzika i zvučni efekti Albert B. Savić, lektori Milorad Telebak i Nataša Kecman a asistent lektora Jovanka Božović.

Sufler i inspicijent Svejtlana Popović.

Uloge:

  • Greta Minh- Gordana Milinović
  • Julijus Minh – Dragoslav Ljubov Medojević
  • Adolf Minh – Đorđe Marković
  • Aleksandar Minh – Bojan Kolopić
  • Julijus Holik – Vladimir Đorđević
  • Milovan Radenković – Ognjen Kopuz
  • Marija Radenković – Dragana Marić/Maja Kolundžija Zoroe
  • Rajković – Goran Jokić
  • Ivo Andrić – Aleksandar Ristanović
  • Sestrić Adolf – Rok Radiša

Jevreji su bogati, sve drže u svojim rukama! A ubili su i (Jevrejina) Hrista, zar ne? Time se pravdao holokaust, ali i razna druga zlodjela, za koji je motiv bio obična pljačka.Tek sticanje koristi, bez straha od pakla i zemaljske kazne. I zavist, ružna ljudska osobina koja ne poznaje granice; ne ograničava se na narod ili tačku na svijetu. Tamo gdje joj se može, uvijek teži da dođe po svoje. I uvijek ima neko, duboko besmisleno opravdanje, da onaj koji ima, može i jeste – ipak nije bolji, ne zaslužuje i s pravom mu treba oteti. Otimanje je vazda bilo lakše od poštenog rada, a kad se još i institucionalizuje– istorija zabilježi novu tragediju. O tome govori i ova priča, po prvi put u pozorištu ispričana. Priča, kao i mnoštvo drugih, o nepravdi koju je pokrila zemlja. Ali i o nadi, o iskrenoj ljubavi za ljude i želji da svijet bude bolje mjesto. O iskonskoj borbi dobra i zla, koja ne počinje životom, ali i ne završava smrću. Ostaje ono što sila dobra iznjedri, čak i kada izgubi bitku. I zato je važno znati. I u zlo uperiti prstom, kako bi i drugi znali. U vječnom sukobu zauzeti pravu stranu i nadati se najboljem.

Zeleni zraci

  • Velika scena
  • Utorak, o9. decembar u 20.00 časova

zelenizraci111

Autor predstave Goran Marković, režiji Milica Kralj.

Scenograf predstave je Milica Bajić Đurov, kostimograf Jelena Janjatović, a kompozitor Dragoslav Tanasković.

Uloge:

Aleksandar Obrenović – Miloš Krstović

Draga Mašin – Isidora Rajković

Ferdinand Caulet – Vladan Živković

Kraljica Natalija – Slavica Radulović

Kralj Milan – Mirko Babić

Apis – Miodrag Pejković

Benjamin – Dragan Stokić

Lazar Petrović – Nikola Milojević

Leonida Solarović – Saša Pilipović

Namesnik Ristić – Aleksandar Milojević

Đorđe Genčić – Milić Jovanović

Jovan Mičković – Zdravko Maletić

Mihailo Srećković – Ivan Vidosavljević

Oficiri – Nenad Vulević, Dušan Stanikić, Čedomir Štajn

“Priča o braku i pogibiji poslednjih Obrenovića je postala deo folklora ovog naroda i nema tog Srbina koji o ovoj stvari ne zna sve detalje. Međutim, uprkos tome što mnogo ne volim romansirane biografije, ova me je priča decenijama proganjala. Možda zbog toga što je moja baka, kao trinaestogodišnja devojčica, sa balkona svoje kuće, koja se nalazila preko puta Starog dvora, posmatrala ubistvo kralja Aleksandra i kraljice Drage. Uživo, kako se danas kaže. To je bio možda najupečatljiviji doživljaj u njenom životu: vojnici su kroz prozore bacali delove kralja i kraljice uvijene u bele, brokatne čaršave, prethodno ih raskomadavši na bilijarskim stolovima. Tako je počinjao novi vek u ovim krajevima”, rekao je Goran Marković.

Žiranti

  • Scena “Petar Kočić”
  • Utorak, 09. decembar u 20.30 časova

ziranti

Komedija Marija Ćuluma, čiji su koautori Aleksandar Pejaković i Željko Stjepanović, nastala je u okviru dramaturške radionice na 15. “Teatar Festu”.

Scenograf predstave je Nevenka Milašinović, kostimograf Ivana Jovanović, dramaturg Branko Brđanin, lektor Milorad Telebak, a sufler i inspicijent Nada Galić.

Glumačke uloge pripale su Đorđu Markoviću, Radenki Ševi, Dragoslavu Medojeviću, Mirzeti Jakšić, Koviljki Šipki i Bošku Đurđeviću.

Radnja “Žiranata” smještena je u stan od 20 metara kvadratnih u kojem dva bračna para i jedna starica dočekuju Novu godinu.

Priča je zapravo komedija situacije u kojoj se u kontrapunktu ismijavaju teme lažnog prijateljstva i grupnog seksa. Radnju komada pokreće potreba za potencijalnim žirantima koji dolaze u goste i kao kontrauslugu za jemstvo traže „zamjenu partnera“, odnosno „sving”.

Tri klase i gospođa Nušić

  • Velika scena
  • Srijeda, 10. decembar u 20.00 časova

rr

Predstava “Tri klase i gospođa Nušić” autora Vladimira Đorđevića, u režiji Milice Kralj.

Radnja ovog komada, po žanru bliskog vodvilju, smještena je na sam početak Nušićeve karijere, kada se on, boreći se za sopstveni status, susreće sa likovima iz bogate galerije svog “budućeg” komediografskog opusa.

U predstavi igraju: Slobodan Boda Ninković, Daniel Sič, Jelisaveta Orašanin, Sandra Bugarski i drugi.

Lutkina kuća

  • Velika scena
  • Četvrtak, 11. decembar u 20.00 časova

15913 - Nora (Lutkina kuća)

Režiju za predstavu “Lutkina kuća (Nora)”, autora Henrika Ibzena radio je Nebojša Bradić, a za scenografiju je zadužena Dragana Purković Macan.

Kostimograf predstave je Jelena Vidović, lektori Milorad Telebak i Nataša Kecman, inspicijent Miodrag Markićević, a sufler Svjetlana Popović.

Uloge:

Advokat Helmer – Boris Šavija
Nora, njegova supruga – Sandra Ljubojević
Doktor Rank – Zlatan Vidović
Gospođa Linde – Snježana Štikić
Pravnik Krogstad – Ljubiša Savanović
Ana-Marija, dadilja kod Helmerovih – Maja Kolundžija Zoroe
Helen-služavka – Belinda Božičković
Dvoje male Helmerove dece – Filip Babić i Nađa Knežević
Predstava govori o životnoj sudbini Nore koja je odrasla u djetinjoj nježnosti oca, zatim muža, koji su je mazili kao divnu lutkicu, ali su je zapravo isključili iz svoga i iz njezinoga života.

Nora Helmer je razmažena i tetošena žena direktora banke. Čas je hirovita i voli rasipati novac, a drugi puta je ozbiljna žena koja se hvata u koštac s realnim svijetom. Nora je imala problema u mladosti, to je bio odnos njezina oca prema njoj. Sva njegova ljubav bila je usmjerena prema njoj, kao najdragocjenijem biću koje je bilo zaštićeno čak i od same sebe. Udajom je mislila da će se situacija promijeniti, ali muž Torvald, nastavio je tradiciju njezina oca i ona je bila povlašteni dio njega.

Orfej u podzemlju

  • Velika scena
  • Petak, 12. decembar u 20.00 časova

orfej-u-podzemlju

Operetu režira Goran Damjanac, a dramaturgiju potpisuje Mario Ćulum, dok će dirigentske palice biti u rukama Branke Radošević-Mitrović i Ognjena Bomoštara.

“Orfej u podzemlju” jedna je od najpoznatijih Ofenbahovih opereta, u kojoj je objekat satire najviši vrh vlasti. U stvari, Orfej je osvijetlio pozadinu pred kojom su se odvijali prizori diktature.

Predstavu možete pogledati i u subotu, 13. decembra u 20.00 časova na Velikoj sceni.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/bioskop-i-pozoriste/do-kraja-nedjelje-u-nprs-pogledajte-5/||claudebot