Do kraja nedjelje u NPRS pogledajte…

Objavljeno: 10. 11. 2014 u 12:38h

Sedmični repertoar Narodnog pozorišta Republike Srpske kao i prethodne nedjelje veoma je bogat kvalitetnim i žanrovski različitim predstavama. Do kraja tekuće nedjelje građani mogu uživati u izvođenjima šest predstava koje će biti izvođene na daskama NPRS: “Žiranti”, “Dokumentarno filmsko veče” (JU Kinoteka RS), “Pravednici”, “Lutkina kuća” “Mrešćenje šarana” (Noć Teatra) i “Slučajevi” (Nevid Teatar BL).

Žiranti

  • Scena “Petar Kočić”
  • Ponedjeljak, 10. novembar u 20.30 časova

ziranti

Komedija Marija Ćuluma, čiji su koautori Aleksandar Pejaković i Željko Stjepanović, nastala je u okviru dramaturške radionice na 15. “Teatar Festu”.

Scenograf predstave je Nevenka Milašinović, kostimograf Ivana Jovanović, dramaturg Branko Brđanin, lektor Milorad Telebak, a sufler i inspicijent Nada Galić.

Glumačke uloge pripale su Đorđu Markoviću, Radenki Ševi, Dragoslavu Medojeviću, Mirzeti Jakšić, Koviljki Šipki i Bošku Đurđeviću.

Radnja “Žiranata” smještena je u stan od 20 metara kvadratnih u kojem dva bračna para i jedna starica dočekuju Novu godinu.

Priča je zapravo komedija situacije u kojoj se u kontrapunktu ismijavaju teme lažnog prijateljstva i grupnog seksa. Radnju komada pokreće potreba za potencijalnim žirantima koji dolaze u goste i kao kontrauslugu za jemstvo traže „zamjenu partnera“, odnosno „sving”.

Reprizu predstave “Žiranti” možete pogledati i u utorak 11. novembra u 20.30 časova na sceni “Petar Kočić”.

Dokumentarno filmsko veče (Dan za goste, JU Kinoteka RS)

  • Scena “Petar Kočić”
  • Srijeda, 12. novembar u 19 časova

film

Pravednici

  • Velika scena
  • Četvrtak, 13. novembar u 20.00 časova

Premijera predstave Pravednici (6)

Dramaturg predstave je Rade Simović, scenograf Nevena Milašinović, kostimograf Ivana Jovanović, a lektori Milorad Telebak i Nataša Kecman.

U predstavi igraju: Nataša Ivančević, Aleksandar Stojković, Anja Stanić, Goran Jokić, Branko Janković, Željko Erkić i Zlatan Vidović.

Drama “Pravednici” govori o ruskim revolucionarima, koji imaju namjeru da ubiju velikog kneza i da onda, osvoje vlast i donesu mir i pravdu svima, pogotovo potlačenima.

Glavni zaplet drame se zasniva na sljedećem pitanju: Treba li svako neke svoje političke ili društvene težnje i želje da ostvari zločinom? Kakva se to pravda može istjerati navidjelo ako se do nje dolazi zločinom…?

Lutkina kuća (Nora)

  • Velika scena
  • Petak, 14. novembar u 20.00 časova

15913 - Nora (Lutkina kuća)

Režiju za predstavu “Lutkina kuća (Nora)”, autora Henrika Ibzena radio je Nebojša Bradić, a za scenografiju je zadužena Dragana Purković Macan.

Kostimograf predstave je Jelena Vidović, lektori Milorad Telebak i Nataša Kecman, inspicijent Miodrag Markićević, a sufler Svjetlana Popović.

Uloge:

Advokat Helmer – Boris Šavija
Nora, njegova supruga – Sandra Ljubojević
Doktor Rank – Zlatan Vidović
Gospođa Linde – Snježana Štikić
Pravnik Krogstad – Ljubiša Savanović
Ana-Marija, dadilja kod Helmerovih – Maja Kolundžija Zoroe
Helen-služavka – Belinda Božičković
Dvoje male Helmerove dece – Filip Babić i Nađa Knežević
Predstava govori o životnoj sudbini Nore koja je odrasla u djetinjoj nježnosti oca, zatim muža, koji su je mazili kao divnu lutkicu, ali su je zapravo isključili iz svoga i iz njezinoga života.

Nora Helmer je razmažena i tetošena žena direktora banke. Čas je hirovita i voli rasipati novac, a drugi puta je ozbiljna žena koja se hvata u koštac s realnim svijetom. Nora je imala problema u mladosti, to je bio odnos njezina oca prema njoj. Sva njegova ljubav bila je usmjerena prema njoj, kao najdragocjenijem biću koje je bilo zaštićeno čak i od same sebe. Udajom je mislila da će se situacija promijeniti, ali muž Torvald, nastavio je tradiciju njezina oca i ona je bila povlašteni dio njega.

Mrešćenje šarana (Evropska noć teatra)

  • Velika scena
  • Subota, 15. novembar u 20.00 časova

mrešćenje sarana

Mrešćenje šarana”  autor Aleksandar Popović a u režiji Egona Savina je komedija sa farsama satire u kojoj će zaigrati glumci Željko Stjepаnović, Anjа Stаnić, Boris Šаvijа, Aleksаndаr Stojković, Zlаtаn Vidović, Nikolinа Jelisаvаc, Brаnko Jаnković i Sаndrа Ljubojević.

To je jedan od najboljih epizodnih tekstova Aleksandra Popovića. Popovićevi tekstovi publici su poznati po čuvenoj predstavi “Razvojni put Bore Šnajdera”.

Slučajevi (Evropska noć teatra)

  • Scena “Petar Kočić”
  • Subota, 15. novembar u 21.o3 časova

NTslucajevi 2

Predstava “Slučajevi” je satiričan dramaturški sklop sastavljen od niza zasebnih Harmsovih nadrealnih i apsurdnih kratkih priča, u kojima se svijet i ljudski životi u njemu pojavljuju kao neobjašnjivi i nepredvidljivi. Tok postupaka, ponašanja i sudbina tragikomičnih likova odvija se kroz njihove dogodovštine u grotesknim događajima koji se smjenjuju tako što se radnja preusmjerava novim, raznovrsnim, besmisleno, uspostavljenim okolnostima.

Autorski tim čine Božana Bijelić, Dejan Andrić, Marko Dukić i Aleksandar Ilić.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/bioskop-i-pozoriste/do-kraja-nedjelje-u-nprs-pogledajte-4/||claudebot