Sedmični repertoar NPRS

Objavljeno: 27. 10. 2014 u 14:56h

Za sve ljubitelje pozorišta, Narodno pozorište Republike Srpske pripremilo i za ovu sedmicu mnogobrojne predstave. Publika će moći uživati u izvođenju predstave: “Garsonjera”, “Ožalošćena porodica”, “Izgubljeni u Bruklinu”, “Kuhinja”, “Hasanaginica” i “Kokoška”.

Garsonjera

  • Scena “Petar Kočić”
  • Ponedjeljak, 27. oktobar u 20.30 časova

garso-575x353

“Garsonjera” je rađena prema motivima vodvilja “POZAJMLjENI STAN”, autora Imrea Benčika, a u režiji Aleksandra Pejakovića koji je i dramaturg predstave.

U predstavi igraju glumci NPRS, Vedrana Mačković Zubović, Miljka Brđanin Babić, Ljiljana Čekić, Radenka Ševa, Bojan Kolopić, Dragoslav Medojević, Zoran Stanišić, Ognjen Kopuz i Rok Radiša.

Scenograf “Garsonjere” je Dragana Purković Macan, kostimograf Ivana Jovanović, lektori Milorad Telebak i Nataša Kecman, a inspicijent i sufler predstave je Vesna Maksimović.

Ožalošćena porodica

  • Velika scena
  • Utorak, 28. oktobar u 20.00 časova

Ožalošćena porodica

Drama B. Nušića i N. Pejakovića

Adaptacija i režija: Nikola Pejaković

Dramaturg predstave: Branko Brđanin

Uloge: Željko Stjepanović, Nikolina Jelisavac, Aleksandar Stojković, Slađana Zrnić, Ljubiša Savanović, Vedrana Mačković Zubović, Marina Pijetlović

U ovom komadu tražio se Nušić koji istinito govori o sebi i svojima, o našim ljudima i prokletstvu mentaliteta. Smijeh, ako se negdje i ukaže, leden je i opor. Likovi su stvarni i prepoznatljivi, mogu se sresti na ulici. Izvor komičnog je u mentalitetu, ali tu je,baš u metalitetu, i izvor crnila, izvor nesreće.

Izgubljeni u Bruklinu

  • Scena “Petar Kočić
  • Srijeda, 28. oktobar u 20.30 časova

Izgubljeni u Bruklinu

Autor predstave „Izgubljeni u Bruklinu“ je Džo Moler, a u režiji Vladimira Đorđevića. Scenografiju potpisuje Dragana Purković Macan.

U predstavi igraju Željko Erkić i Vladimir Đorđević, a dramatizaciju i scenario potpisuju Milan Gajić i Mario Ćulum.

Možda se i pronađem, ovo je Amerika, sve je moguće…” riječi su koje na početku predstave “Izgubljeni u Bruklinu“ izgovara glavni junak Džo Moler. Pronalaženje (posla, iskrene ljubavi i ponajviše sebe) je osnovni motiv cijele predstave, jer služi kao pokretač svih događaja u njegovom životu. Džo pripada onom dijelu srpske emigracije koji je, odrastajući na holivudskim filmovima, privučen sjajem i bogatstvom sa celuloidne trake u Americi potražio život sa sigurnim hepiendom. Ubrzo po dolasku, shvata da obećani život ni malo ne liči na scene sa bioskopskog platna.“

Kuhinja

  • Velika scena
  • Četvrtak, 30. oktobar u 20.00 časova

kuhinja

Predstava „Kuhinja“ je najbolja predstava pozorišne sezone 2012/2013. Autori predstave su Peter Handke i Mladen Materić. Reditelj predstave kao i scenograf je Mladen Materić.

U predstavi igraju Slađana Zrnić, Sandra Ljubojević, Snježana Štikić, Vedrana Mačković-Zubović, Miljka Brđanin-Babić, Ljubiša Savanović, Zlatan Vidović, Vladimir Đorđević, Aleksandar Stojković, Rok Radiša i Filip Babić.

Na sceni su različite situacije u jednoj kuhinji od jutra kada ustanemo. Predstavljeni su momenti kada se djeca spremaju za školu, odrasli na posao pa sve do trenutaka kada nekad kasno u noć sjedimo u kuhinji, polažemo neke teške račune sami pred sobom ili sa onima sa kojima živimo.

Tišina i odsustvo riječi činili su većinu predstava Mladena Materića, ali komad “Kuhinja” donekle je poseban jer djelimično vraća riječi na scenu.

Hasanaginica

  • Velika scena
  • Petak, 31. oktobar u 20.00 časova

hasanaginica

Autor drame Ljubomir Simović, reditelj Olja Đorđević, dramaturg Branko Brđanin, scenograf Todor Lalicki a kostimograf Jelena Vidović.

Brojnu glumačku ekipu čine: Nikolina Jelisavac, Željko Erkić, Nataša Ivančević, Stevan Šerbedžija, Ljiljana Čekić, Goran Marković, Boris Šavija , Branko Janković, Vladan Popović, Bojan Kolopić, Rajko Marčeta i Dejan Andrić.

“Hasanaginica” govori o tragičnoj sudbini Fatime Arapović, rođene Pintorović, u Imotskom, a dirljiva i bezvremenska drama o majčinskoj ljubavi, ponosu, prkosu i tradiciji bila je i ostala najveća inspiracija i izazov domaćih i svjetskih umjetnika.

Kokoška

  • Velika scena
  • Subota, 01. oktobar u 20.00 časova

Scena iz predstave "Kokoška"

Predstava, u režiji Predraga Štrbca, dešava se u nekoj dalekoj palanci, a prikazuje svakodnevnicu i život glumaca “iza kulisa”.

Ovaj izuzetno zanimljivi tekst opisuje intimu života glumaca i glumica, život iza kulisa i postavlja pitanje: gdje je i da li se uopšte može povući jasna distinkcija između teatra i života? Danas kada je upravo naš svakodnevni život postao najprodavaniji medijski materijal, ova predstava, na jedan ironično-komičan način govori o životu ljudi kojima teatarska umjetnost predstavlja osnovni uslov egzistencije.

Uloge tumače Nataša Ivančević, Gordana Milinović, Miljka Brđanin-Babić, Đorđe Marković, Aleksandar Stojković, Ljubiša Savanović, Radmila Smiljanić, Danilo Popržen i Pero Ris. Predrag Štrbac je, takođe, zadužen za izbor muzike, scenografiju potpisuje Dragana Macan, a kostimografiju Milica Grbić.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/bioskop-i-pozoriste/sedmicni-repertoar-nprs-4/||claudebot