NPRS: Sedmični repertoar

Objavljeno: 19. 5. 2014 u 19:57h

Narodno pozorište Republike Srpske i za ovu nedjelju nudi veoma bogat repertoar. U tekućoj sedmici poštovaoci pozorišta na daskama NPRS moći će uživati u reprizama mnogih predstava: „Garsonjera“, „Žiranti“, „Četrnaesta“ i „Ožalošćena porodica“.

Garsonjera

  • Scena „Petar Kočić“
  • Srijeda, 21. maj u 20.30 časova

garso

“Garsonjera” je rađena prema motivima vodvilja “POZAJMLjENI STAN”, autora Imrea Benčika, a u režiji Aleksandra Pejakovića koji je i dramaturg predstave.

U predstavi igraju glumci NPRS, Vedrana Mačković Zubović, Miljka Brđanin Babić, Ljiljana Čekić, Radenka Ševa, Bojan Kolopić, Dragoslav Medojević, Zoran Stanišić, Ognjen Kopuz i Rok Radiša.

Scenograf “Garsonjere” je Dragana Purković Macan, kostimograf Ivana Jovanović, lektori Milorad Telebak i Nataša Kecman, a inspicijent i sufler predstave je Vesna Maksimović.

Žiranti

  • Scena „Petar Kočić“
  • Četvrtak, 22. maj u 20.30 časova

ziranti

Komedija Marija Ćuluma, čiji su koautori Aleksandar Pejaković i Željko Stjepanović, nastala je u okviru dramaturške radionice na 15. “Teatar Festu”.

Scenograf predstave je Nevenka Milašinović, kostimograf Ivana Jovanović, dramaturg Branko Brđanin, lektor Milorad Telebak, a sufler i inspicijent Nada Galić.

Glumačke uloge pripale su Đorđu Markoviću, Radenki Ševi, Dragoslavu Medojeviću, Mirzeti Jakšić, Koviljki Šipki i Bošku Đurđeviću.

Radnja “Žiranata” smještena je u stan od 20 metara kvadratnih u kojem dva bračna para i jedna starica dočekuju Novu godinu.

Priča je zapravo komedija situacije u kojoj se u kontrapunktu ismijavaju teme lažnog prijateljstva i grupnog seksa. Radnju komada pokreće potreba za potencijalnim žirantima koji dolaze u goste i kao kontrauslugu za jemstvo traže „zamjenu partnera“, odnosno „sving”.

Četrnaesta (Najbolja predstava na 30. susretima pozorišta BiH u Brčkom 2013. godine)

  • Velika scena
  • Petak, 23. maj u 20.00 časova

cetrnaesta

Autor, reditelj i dramaturg: Ana Đorđević

Igraju: Branko Janković, Goran Jokić, Željko Erkić, Zlatan Vidović, Sandra Ljubojević, Miljka Brđanin- Babić, Dragana Marić, Danilo Kerkez, Ivan Perković.

Pucnji u Sarajevu označili su preokret u istorijskim zbivanjima čitavog svijeta; tok istorije naglo je ubrzan i konačno usmjeren ka tački kojoj je Evropa od samog početka 20. vijeka sa zebnjom i euforijom stremila, ka opštem ratu koji je izmjenio svijet koji je do tada bio poznat.

Ožalošćena porodica

  • Velika scena
  • Subota, 24. maj u 20.00 časova

Ožalošćena porodica

Drama B. Nušića i N. Pejakovića

Adaptacija i režija: Nikola Pejaković

Dramaturg predstave: Branko Brđanin

Uloge: Željko Stjepanović, Nikolina Jelisavac, Aleksandar Stojković, Slađana Zrnić, Ljubiša Savanović, Vedrana Mačković Zubović, Marina Pijetlović

U ovom komadu tražio se Nušić koji istinito govori o sebi i svojima, o našim ljudima i prokletstvu mentaliteta. Smijeh, ako se negdje i ukaže, leden je i opor. Likovi su stvarni i prepoznatljivi, mogu se sresti na ulici. Izvor komičnog je u mentalitetu, ali tu je,baš u metalitetu, i izvor crnila, izvor nesreće.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/bioskop-i-pozoriste/nprs-sedmicni-repertoar-3/||claudebot