Narodno pozorište: Sedmični repertoar

Objavljeno: 4. 2. 2014 u 08:42h

Repertoar Narodnog pozorišta za ovu sedmicu je veoma bogat. Uživati možete u predstavama: “Izgubljeni u Bruklinu”, “Odumiranje međeda”, “Ukroćena goropad”, “Kuhinja” i  drami B. Nušića i N. Pejakovića “Ožalošćena porodica”.

Izgubljeni u Bruklinu

  • Scena “Petar Kočić”
    Utorak, 04. februar u 20.30 časova

bruklin-6-575x376

Dramatizacija i scenario: Milan Gajić i Mario Ćulum

Režija: Vladimir Đorđević

Igraju: Željko Erkić i Vladimir Đorđević.

Pronalaženje posla, iskrene ljubavi i ponajviše sebe je osnovni motiv cijele predstave. Emigrant Džo pripada onom dijelu srpske emigracije koji je, odrastajući na holivudskim filmovima, privučen sjajem i bogatstvom sa celuloidne trake u Americi potražio život sa sigurnim hepiendom. Koristeći se metodama fragmenatarnosti i montaže nastala je jedna složena multimedijalna predstava namijenjena svim generacijama.

Odumiranje međeda

  • Scena “Petar Kočić”
    Srijeda, 05. februar u 20:30 časova

odumiranje

Dramaturg: Rade Simović

Reditelj: Aleksandar Pejaković

Igraju: Ognjen Kopuz, Radenka Ševa, Nataša Perić, Svetlana Tanja Popović, Danilo Popržen, Aleksandar Stojković, Zoran Stanišić, Dobrica Agatović Aga, Đurđa Vukašinović, Gordana  Milinović, Željko Erkić, Vladimir Đorđević, Vukašin Rakić, Goran Simić.

U jesen 1366. godine, Savremeno pozorište u Beogradu zvanično je saopštilo da je na repertoar stavljen Ćopićev komad “Odumiranje međeda”, komedija koja je punih osam godina provela u fioci ove pozorišne kuće. Pa ipak, i pored zvanične objave, predstava je zaustavljena- nije prošla, i skinuta je sa repertoara prije zvanične premijere,po nalogu Komunističke partije. Praizvedba je iz centra pozorišnih zbivanja pomjerena u unutrašnjost- u Narodni pozorište u Zrenjaninu, sezone 1966/67. Pozorišna sudbina Ćopićeve drame ukazuje na okrutnost vladajućih ideologa kao i na dramu saboraca, koji su im naivno povjerovali, da bi potom, odbačeni i razočarani, završili kao tuđi ljudi.

Ukroćena goropad

 

  • Velika scena
    Četvrtak, 06. februar u 20.00 časova

ukrocena goropad

Vilijem Šekspir

Prevodioci: Živojin Simić i Sima Pandurović

igraju: Željko Stjepanović, Boško Đurđević, Zlatan Vidović, Željko Erkić, Aleksandar Stojković, Ljubiša Savanović, Anja Stanić, Snježana Stikić, Vladimir Đorđević, Goran Jokić, Radenka Ševa, Bojan Kolopić, Rok Radiša.

Ukroćena goropad sastoji se iz tri dijela, tri različita dramaturška nivoa, koji nagovještavaju i oblikuju osnovne vidove i zakone dramske kompozicije Šekspirove dramaturgije. Okvir komedije je šaljiva predigra ili uvođenje, priča o siromašnom pijancu koji, obmanut, povjeruje da je bogat vlastelin, i probuđen iz sna, gleda pozorišnu predstavu o pripitomljavanju goropadice.

Kuhinja

  • Velika scena
    Petak, 07. februar u 20.00 časova

kuhinja

Reditelj: Mladen Materić

Dramaturzi: Branko Brđanin i Rade Simović

Igraju: Slađana Zrnić, Sandra Ljubojević, Snježana Štikić, Vedrana Mačković- Zubović, Miljka Brđanin- Babić, Ljubiša Savanović, Zlatan Vidović, Vladimir Đorđević, Rok radiša, Aleksandar Stojković, Filip Babić.

Ličnosti u “Kuhinji” su neka vrsta simbola, a njihov scenski život simulakrum stvarnih života, barem u onoj mjeri u kojoj su antički bogovi predstavljali ljudske osobine: Bogovi su kao ljudi u vječnosti, a stanovnici “Kuhinje” kao vječito ljudi. Samo što je, za razliku od života, sve češće virtuelnog- pozorište neposredovano.

Ožalošćena porodica

  • Velika scena
    Subota, 08. februar u 20.00 časova
porodica 

Autori: Branislav Nušić i Nikola Pejaković

Adaptacija i režija: Nikola Pejaković

Dramaturg: Branko Brđanin

Igraju: Željko Stjepanović, Nikolina Jelisavac, Aleksandar Stojković, Slađana Zrnić, Ljubiša Savanović, Vedrana Mačković- Zubović, Marina Pijetlović.

U ovom komadu tražio se Nušić koji istinito govori o sebi i svojima, o našim ljudima i prokletstvu mentaliteta. Smijeh, ako se negdje i ukaže, leden je i opor. Likovi su stvarni i prepoznatljivi, mogu se sresti na ulici. Izvor komičnog je u mentalitetu, ali tu je,baš u metalitetu, i izvor crnila, izvor nesreće.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/bioskop-i-pozoriste/narodno-pozoriste-sedmicni-repertoar-2/||claudebot