Grad bogat istorijom, plažama i narandžama (Foto)

Objavljeno: 1. 2. 2015 u 11:53h

Atina, grčka prijestonica, očaraće vas na prvi pogled. Raskošno je bijela, sa zgradama koje liče jedna na drugu, ali ta istovjetnost i jednostavnost Atini daju posebnu draž.

Atina

Atina je višemilionski grad, koji, prema posljednjim podacima, broji blizu pet miliona stanovnika i u njenom sastavu su i predgrađa poput Pireja, iako će vam lokalni mještani ipak tvrditi da oni nisu Atinjani.

Atinu svakodnevno posjećuje veliki broj turista, a turisti najviše žele vidjeti Akropolj, Partenon i muzej koji se nalazi u metrou i koji je posebno zanimljiv posjetiocima iz drugih država.

Kad na Akropolju postane velika gužva, a to se desi već oko podneva, najbolje je otići i pogledati Akropolis, gde ćete moći da vidite ključne izgubljene elemente Partenona: replika Elginovog mermera je u holu stanice, dok je friz od opeke dekoracija na platformama.

Atinjani pričaju da su svi ovi eksponati pronađeni u vrijeme kad je pravljen metro u gradu, te da su, po zakonu u Grčkoj, morali prestati kopati na mjestima gdje bi pronašli artefakte. Eksponati pronađeni prilikom izgradnje metroa su konzervirani i sad čine muzej, koji je nezaobilazan kad razgledate znamenitosti Atine, a nalazi se u blizini metroa.

OBILAZAK ZNAMENITOSTI

Ako želite vidjeti Akropolj ili Partenon, potrebno je da izdvojite između 12 i 20 eura, mada će vam većina dobronamjernih Grka reći da je ljepši doživljaj Atine i starih građevina sa vidikovca koji se nalazi u blizini Akropolja. Taj pogled Grci ne naplaćuju i vidikovac je uvijek prepun znatiželjnika.

Na svakom koraku će vas zaustavljati i turistički vodiči koji će vam nuditi svoje usluge za nešto više novaca od onoga što biste platili na bilaternici, pa je naš savjet da obavezno idete i kupite ulaznicu na predviđenom mjestu.

Modernu Atinu čine trg Sintagma, Monastiraki i trg Omonia. Za nas koji smo bili u kratkoj, turističkoj posjeti Atini, najzanimljiviji je bio kvart Plaka, koji se nalazi nešto južnije sa spletom uličica u podnožju Akropolja, te trg Sintagma, od kojeg sve i počinje.

Glavna ulica za šoping je Ermou, ali ono što će iznenaditi svakog ko se prvi put nađe u Atini i u šetnji ovom ulicom je kontrast između vizantijske crkve Kapinkarea iz 11. stoljeća i šoping izloga iz 21. stoljeća.

Ono što je posebno oduševilo nas, koji smo došli iz snijegom i ledom okovanog Sarajeva, je lijepo i sunčano vrijeme, te drveće puno plodova naranče i limuna koje raste na svakom koraku usred grada. Drveće naranči Atinjanima, čini se, služi kao glavni ukras na trgovima i na šetalištima.

Posebno zanimljivo turistima je posmatati smjenu straže ispred Parlamenta i Palate predsjednika u Atini, gdje vojnici u tradicionalnim nošnjama stražare ispred ovih institucija. Atinjani kažu da u straži ne može biti svako te da se biraju posebni vojnici – visoki, zgodni i spretni.

GDJE JESTI

Ono čime se Atinjani mogu pohvaliti je i široka gastronomska ponuda, ali i paprene cijene.

Na svakom koraku imate restorančiće koji, prije svega nude čuvene grčke girose, ali po cijeni ne manjoj od osam eura. To iz perspektive turiste koji dolazi iz jedne male i siromašne zemlje izgleda pretjerano, jer grčki giros sličan je doneru koji na svakom koraku služe u Sarajevu i to po cijeni od 2 do 2,5 eura.

Da biste u Atini lijepo večerali i uz to popili čašu ili dvije vina, potrebno vam je 30 eura po osobi, a ono na šta su nas domaćini upozorili je da pratimo gdje idu lokalci i da u tim restoranima jedemo, jer su mnogo povoljniji.

Ako uzmemo u obzir da je i Grčka u velikoj krizi, to je previše skupo i za domaćine.

Ako turista želi da se provoza metroom do luke, gdje isplovljavaju brodovi prema grčkim ostrva, to ga neće mnogo koštati, a uživaće u pogledu. Karta za metro košta 0,80 eura.

Posebno zanimljivo je u kvartu Plaka, gdje možete sresti ljude koji zarađuju bakšiš svirkom, ali i prodavce raznih grčkih delicija koji, dok čekaju kupce, igraju tavle, koja je, kako kažu, vrlo popularna zabavna igra u Atini.

Nama koji dolaze iz BiH to je bilo posebno zanimljivo, jer među Mostarcima to je veoma popularna igra.

Ono što rastužuje je veliki broj prosjaka, posebno na trgovima u Atini. Atinjanji kažu da prosjaka prije nije bilo toliko, ali da ih je u posljednje vrijeme veoma mnogo na ulicama grčke prijestonice.

Atina je, pored svoje bogate historije i prelijepih građevina, zanimljiva turistima i zbog prelijepih plaža te očaravajuće mediteranske klime. Ljeta su u Atini izuzetno topla, a zime blage. Najbolje vrijeme za posjetu Atini je proljeće i zima.

I dok čekamo autobus na trgu Sintagma, koji će nas odvesti na aerodrom koji je udaljen 35 minuta vožnje, umorni smo, ali zadovoljni s nadom da ćemo se opet nekada vratiti u Atinu.

Avion nas lagano odvaja od piste, a za nama ostaju prelijepe obale, zelenilo i bjelina Atine.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/putovanja/grad-bogat-istorijom-plazama-i-narandzama-foto/||claudebot