Zašto se Pariz, Moskva, Sidnej zovu upravo tako

Objavljeno: 8. 12. 2014 u 20:19h

Svi znamo da se Njujork prvenstveno zvao Nju Amsterdam. Ili ne znamo? Ali jeste li se ikada zapitali kako su pojedini gradovi dobili svoj naziv? Šta zapravo znači reč Tokio? Ili kako to da neko nije bio maštovitiji i smislio bolji naziv od Meksiko Siti? Pa, evo odgovora na neka od tih pitanja. A i malo istorije nije na odmet.

Moskva
Tokio

Kada je Tokugava Lejasu postao prvi vojni namesnik u pokrajini Tokugava, izgradio je malo ribarsko selo Edo i učinio ga svojom prestonicom. Grad je kroz godine rastao pod njegovom vlašću, a kada se car vratio na vlast 1868. godine, preselio je carsku palatu iz Kjota u Edo i preminovao ga u Tokio, što znači istočna prestonica.

Tel Aviv

Izvorni naziv ovog jevrejskog naselja u tadašnjoj Palestini je Ahuzat Baiet, što u doslovnom prevodu znači „stambeno naselje“. Da nije bilo vizionara Teodora Herzla, grad bi ostao poznat kao grad s najdosadnijim imenom na svijetu. Ime je nastalo kombinovanjem riječi iz jednog Herzlovog djela, a dalo bi se prevesti kao “Proljećni brežuljak”.

Sidnej

Godine 1788., kapetan Artur Philip otkrio je zalihe pitke vode za svoju žednu flotu u uvali u blizini Port Džeksona, današnjem Sidnej Harboru. Iako je prvobitno svoje slatkovodno naselje planirao da nazove Albion, što je poetski naziv za Englesku, odlučio se za Sidnej Kouv po državnom sekretaru lordu Sidneju. Koji nikada nije stupio na australijsko tlo…

Rim

Porijeklo grada Rima uključuje Romula i Rema, blizance sinove rimskog boga rata Marsa, koje je od njihove majke ukrao osvetoljubivi stric i bacio ih u reku Tiber. Onda ih je spasila i odgojila vučica sve do trenutka kad su upućeni da upravo na tom mjestu moraju izgraditi grad… Fina bajka, nema šta!

Rio de Žaneiro

Dakle, ne postoji stvarna „Sječanjska rijeka“. Taj naziv dali su mu portugalski istraživači koji su došli do zaliva Guanabar za koji su pretpostavili da je ušće divovske rijeke u more, bez da su istražili postoji li uistinu neka rijeka.

Meksiko Siti

Kada je Hernan Kortes pokorio domorodce u Tenočtitlanu i doslovno izbrisao grad s lica zemlje, htio je novi naziv za španski kolonijalni grad u nastajanju. Budući da su lokalna plemena poznata pod zajedničkim imenom Meksika, Kortes je odlučio novom naselju da da naziv Siudad de Meksiko.

Los Anđeles

Grad anđela svoje ime duguje španskim doseljenicima koji su bili toliko zadivljeni ljepotom ovog područja da su ga smatrali rajem na zemlji. Izvorni naziv je bio dugačak – El Pueblo de Nuestra Senjora la Reina de los Angels de Porcincula, ili „Grad gospe kraljice od anđela“. Nakon što su shvatili da je naziv predugačak za pisanje adresa na kovertama, jednostavno su ga skratili u – Los Anđeles.

Pariz

Iako bismo htjeli da vas uvjerimo da Pariz svoje korjenje vuče iz latinske riječi koja znači „zemlja bahatih konobara“, to ipak nije tako. Pariz je dobio naziv po keltskom plemenu koje je nastanjivalo maleno ostrvo nasred rijeke Sene sredinom trećeg veka prije Hrista.

Moskva

Ruska prestonica svoj naziv duguje riječi koja teče kroz njeno središte. No oko samog imena rijeke vuče se nekoliko teorija. Najprihvaćenija je ona koja tvrdi da reč „Moskva“ dolazi od slavenske riječi koja znači – mutna rijeka. I nisu daleko…

Izvor: Prva.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/putovanja/zasto-se-pariz-moskva-sidnej-zovu-upravo-tako/||claudebot