Rafting na Tari

Objavljeno: 11. 8. 2014 u 23:58h

U julu ove godine posjetili smo rijeku Taru. Oduševila nas je njena tirkizna boja i spuštanje čamcima niz divlju rijeku koja ima najljepši i najduži kanjon u Evropi.

Naša avantura je počela dolaskom u rafting kamp Kalista gdje nas je dočekala vesela ekipa skipera i posjetilaca iz cijelog regiona. Spust je trajao oko 3,5 sata. Imali smo odličnu ekipu iz Niša u čamcu i skipera Nikolu, zahvaljujući kojem smo osjetili pravu čar raftinga.

Rafting na rijeci Tari

Rafting na rijeci Tari

Splavareći Tarom imali smo priliku da naiđemo na nekoliko drvenih barova smještenih na stijenama u samom kanjonu rijeke. To je odlična prilika za osvježenje nekim pićem ili zagrijavanje čašicom domaće rakije.

Bar-kanjon-Tare

Najveće atrakcije Tare su relacija Brštanovića – Šćepan polje u dužini od 17 km gdje nailazite na dvadesetak bukova koji se redaju jedan za drugim. Gornji tok rijeke od mjesta Šljivansko do Brštanovice je malo sporiji jer su bukovi manji, ali će vas zato zadiviti ljepota vodopada Bajlovća sige. Rijeka je pitka cijelom dužinom i kako su nam rekli ona je najveći izvor pitke vode u Evropi.

Sezona traje između 1. maja i 15. septembra.  U maju i junu vodostaj rijeke je visok i zbog toga je ona veoma brza, te je tada rafting najzanimljiviji, dok je vrijeme u julu i avgustu toplije, pa ćete imati više vremena za kupanje, sunčanje i zabave na vodi.

Rafting na Tari

Rafting na Tari

Mićko Mihajlović, vlasnik kampa Kalista radi na Tari već 30 godina. U kampu je 36 drvenih kućica a takođe možete i postaviti svoj šator. Tu je i kuhinja, restoran, tuš kabine, toalet i odbojkaško igralište za razonodu poslije raftinga.

Povratkom u kamp bili smo prijatno iznenađeni izborom jela za ručak. Sva hrana je bila pripremljena na starinski način a na ovalima se našla jagnjetina ispod sača, piletina sa krompirićima i povrćem, salata, čorba i domaće pogačice.

Ručak u kampu

Ručak u kampu

Savjet: Radnim danima je manja gužva, dok je za vikend već potrebno unaprijed rezervisati mjesto za rafting. Naša preporuka za skipera je Nikola Jegdić +387 65 73 64 20.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/putovanja/rafting-na-tari/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])