15 gradova koje tokom života morate vidjeti (Foto)

Objavljeno: 5. 8. 2014 u 11:04h

Spremate se na put, ali nemate pojma koju destinaciju biste posjetili? Donosimo vam listu od 15 gradova koje morate posjetiti tokom svog života.

0

Najbolje je da odštampate ovu listu, plastificirate je, zakačite magnetom na frižider i počnete svoju avanturu.

Krenite od broja 1, a kad dođete do 15, bićete sigurno 5 – 10 godina stariji. I srećniji! Neka vaša avantura počne.

Venecija, Italija

1

Jedan od najromantičnijih gradova na svijetu poznat po brojnim kanalima na kojima je izgrađen.

Njujork, SAD

2

Želite da prošetate ulicama u kojima je Keri Bredšo pokazala svoje najnovije Manolo štike? Samo izvolite – razgledanje grada možete započeti sa štiklama, ali znajte – završićete ga u udobnim patikama.

Lhasa, Kina

3

Ovaj duhovni centar tibetanskog Budizma smješten je u srcu Himalaja, i to na visini sa koje se pruža nezaboravan pogled na svijet.

Rio, Brazil

Rio de Janeiro 00833

Bilo da želite da paradirate na karnevalu ili samo želite da posjetite kip Isusa, ovaj grad neće vas ostaviti ravnodušnim.

London, Engleska

5

Za ovaj grad nema izgovora – London je posljednjih godina postao prava gastronomska metropola a pritom nije izgubio ništa od svog pređašnjeg šarma.

Marakeš, Maroko

6

Nalazi se u samom srcu države i nudi istorijsku baštinu za koju će vam trebati barem dvije nedjelje da je upoznate. Uske uličice i predivna arhitektura će vas očarati.

Petra, Jordan

7

Iako svi za Petru misle da je samo hram u stijeni, u pitanju je puno više od toga. Petra se prostire na nekoliko kvadratnih kilometara i uz poznati hram donosi i brojna druga arheološka nalazišta koja definitivno vrijedi vidjeti.

Rim, Italija

8

Rim s Vatikanom je centar Katoličke crkve i samim tim je i jedan od najbogatijih gradova na svijetu. Poznata još od Antike, ova metropola već više od 8 hiljada godina svojom ljepotom fascinira posetioce iz cijelog svijeta.

Varanasi, Indija

9

Varanasi je jedan od najsvjetijih gradova na svijetu. Grad u kom je životna filozofija na nekom drugom nivou, i u kom je reka Gang centar života, pa i smrti.

Firenca, Italija

10

Firenca je grad poznat po umjetnosti i arhitekturi i često je temelj i školski primer za brojne udžbenike koji govore o istoriji umjetnosti.

Havana, Kuba

11

Ako volite cigare, muziku i veseli život – Havana će vas oduševiti. Stari automobili i domaća hrana još su neke od stvari koje ćete u Havani sigurno zavoljeti.

Kjoto, Japan

12

Kjoto je nekada bila Imperijalna prestonica Japana, što se i danas može vidjeti po brojnim običajima i arhitekturi koja se u gradu može pronaći. Upoznajte brojne vrtove i dvorce koji su pravi simboli Japana.

Jerusalim, Izrael

Old City from the Mount of the Olives

Obično se grad dijeli na zapadni, koji je pretežno jevrejski, i istočni, koji je pretežno arapski. U okviru istočnog Jerusalima nalazi se i Stari grad, koji je podijeljen u četiri četvrti: muslimansku, jevrejsku, hriščansku i armensku.

Pariz, Francuska

14

Pariz je grad dobrih kroasana, poznatog portreta Mona Lize, predivnog Ajfelovog tornja i dom je jednom od najvećih muzeja na svijetu – Luvra. A to je tek djelić…

Peking, Kina

15

Peking ima vrlo mnogo tradicionalnih kineskih kulturno-istorijskih znamenitosti. Najvažnija je Zabranjeni grad, kompleks bivših carskih palata sagrađenih u tradicionalnom kineskom stilu gradnje.

Izvor: Dnevnik.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/putovanja/15-gradova-koje-tokom-zivota-morate-vidjeti-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])