DA LI BISTE IH POSJETILI? Ovo su najmanje države na svijetu (FOTO)

Objavljeno: 20. 7. 2014 u 12:06h

Ove malene zemlje možete prijeći za samo nekoliko minuta, a ljepota kojom plijene sigurno će vas očarati.

Monako

Naša zemlja se u svijetu prikazuje kao jedna mala država smještena na jugoistoku Evrope, međutim, mi nismo ni približno sićušni u poređenju sa nekim svjetskim zemljama. Postoje zemlje koje se bukvalno mogu prijeći “uzduž i popreko” za samo pola sata.

Ovo su najmanje države na svijetu:

Monako

Monako-Monte-Karlo

Ovo je prava država za vas ukoliko ste ljubitelj glamura. Monako je osnovan je 1297. godine. Ova državica se prostire na 195 hektara i nalaz se na slikovitom i uskom obalskom pojasu, a odavno je postala poresko utočište bogatih i slavnih.

Grejs Keli je bila najpoznatiji stanovnik ove kneževine, a njen grob se nalazi u katedrali koja je smještena u samom srcu ove malene države. Većina teritorije se može prijeći pješke, a možete se poslužiti liftovima i pokretnim stepenicama.

San Marino

San-Marino

Nalazi se na većoj nadmorskoj visini nego što je Italija kojom je okružen. Najstarija je država u Evropi, osnovana 3. septembra 301. gdine. Pretežno je katolička država sa 33.000 stanovnika.

Ako se nekad zadesite u San Marinu, imaćete osjećaj kao da se nalazite u srednjem vijeku.

Vatikan

Vatikan1

Vatikan je zvanično najmanja priznata država na svijetu. Prostire se na 44 hektara i ima oko 800 stanovnika. Osnovan je kao nezavisna država 1929. godine.

Dom je jednih od najposjećenijih znamenitosti u svijetu i to: Bazilika Svetog Petra (najposjećenija u svijetu), Sikstinska kapela sa freskama, Vatikanska biblioteka itd.

Malta

malta

Malta je ostrvska zemlja u Sredozemnom moru, južno od ostrva Sicilija u Italiji. Prostire se na 316 kvadratnih kilometara, a glavni grad je Valeta.

Ostrvo preko cijele godine nudi veliki broj festivala kao što su festival vatrometa, džez festival, festival mediteranske hrane itd.

Lihtenštajn

Lihtebstajn

Ova državica predstavlja ostatak Svjetskog rimskog carstva, nezavisna je država i gaji veoma bliske veze sa Švajcarskom.

Lihtenštajn nudi 160 kilometra uređenih staza za skijanje, a ako niste ljubitelj zimskih sportova, uvijek postoji mogućnost da odete u periodu kada nema snijega i da uživate u prelijepoj prirodi ove kneževine.

Maldivi

maldivi

Maldivi se nalaze u Indijskom okeanu. To je arhipelag koji se sastoji iz niza od 1.192 koralna ostrva. Ova državica je poznata širom svijeta po fantastičnim plažama i azurnoj boji mora koja će vam pružiti pravu tropsku idilu.

Maršalska ostrva

marsalska-ostrva

Maršalska ostrva se nalaze u Tihom okeanu na oko pola puta između Havaja i Australije i možda su najpoznatija po tome što su u crtanoj seriji Sunđer Bob stalno prikazivali jedno od njihovih brojnih ostrvaca.

Sent kits i Nevis

Saint-Kitts-ostvo-

Ovo je najmanja suverena država u Americi po površini i broju stanovnika. U centru Sent Kitsa se nalazi spektakularan vrh planine Liamuiga, uspavanog vulkana koji je prekriven gustom tropskom šumom, a otkrio ga je Kristofer Kolumbo 1493. godine.

Opojna ljepota prirode, sunčano nebo, topla voda i bijele pješčane plaže čine ga jednim od najzavodljivijih mjesta u Karibima.

Izvor: Telegraf.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/putovanja/da-li-biste-ih-posjetili-ovo-su-najmanje-drzave-na-svijetu-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])