Na internetu objavio 10 miliona lozinki

Objavljeno: 12. 2. 2015 u 16:24h

Stručnjak za bezbjednost, Mark Burnet, objavio je na internetu 10 miliona lozinki i odgovarajućih korisničkih imena.

lo

Iako bi mnogi pomislili da je riječ o hakeru koji želi da ugrozi korisnike, ovaj čovjek tvrdi da je sve uradio u cilju doprinosa drugim istraživanjima.

Potez Burneta je veoma riskantan, s obzirom da se na hakerske aktivnosti u Americi trenutno obraća puno pažnje.

Međutim, on je objasnio da je svijetu želio da pruži čistu bazu podataka već neko vrijeme, budući da to “pruža veći uvid u ponašanje korisnika i veoma je vrijedno u daljem istraživanju sigurnosti lozinki”.

Prije nego što se iznervirate, Mark tvrdi da su u pitanju lozinke koje se više ne koriste i već su bile dostupne na stranicama kao što su haveibeenpwned.com ili pwndlist.com, a on ih je samo spakovao u jedan paket. Pored toga, sa korisničkih imena mejlovi je uklonio odgovarajuće domene (.com, .net, .rs…).

Bernet napominje da ukoliko vaše lozinke nisu na njegovoj listi, to nikako ne znači da su one sigurne, i podstiče ljude da sami provjere na pomenutim stranicama da li se tamo nalazi neka šifra koju još možda koriste.

“Mislim da je potpuno apsurdno da moram da pišem članak kojim opravdavam objavljivanje ovih podataka, iz straha od hapšenja ili pravnih zavrzlama. Htio sam da napišem članak o samim podacima, ali ću to morati da uradim kasnije, s obzirom da moram da pišem ovu glupost pokušavajući da uvjerim FBI da me ne uhapse”, napisao je Mark.

“Iako istraživači obično objavljuju samo lozinke, ja objavljujem i korisnička imena. Analiza korisničkih imena i pridruženih lozinki nalazi se u području koje je opasno zanemareno, i može nam otriti neke nove stvari. Prema mojim informacijama, ove lozinke nisu važeće i preduzeo sam sve potrebne mjere kako bih osigurao da ovi podaci ne mogu da naštete nijednom korisniku ili organizaciji”, istakao je on.

Kompletnu bazu podataka sa lozinkama možete pronaći OVDJE.

Izvor: telegraf.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/nauka-i-tehnologija/na-internetu-objavio-10-miliona-lozinki/||claudebot