Ne punite telefon cijelu noć!

Objavljeno: 8. 2. 2015 u 12:20h

Dva su razloga za tako nešto i naučno su dokazana.

mobilni na punjenju

Prema istraživanju naučnika s Kembriža, Dejvida Mekejna, telefon tokom noći ne bi trebalo držati non-stop na punjaču. Prvi razlog za tako nešto jeste to što na taj način uređaji troše više struje. Prema podacima istraživanja punjač utaknut u struju bez telefona troši 0.26 vati. Kad punjač puni telefon ili tablet potrošnja se penja ne oko 3.7 vati, dok se potrošnja struje kada je telefon napunjen, a i dalje je na punjaču, spušta na 2.3 vata. što je bespotrebno rasipanje nergije. Prema ranijim istraživanjima, kada bi svi nakon punjenja isključivali telefon moglo bi se strujom napajati mjesto sa 100.000 stanovnika!

Prosječno, kućni budžet godišnje “izdvoji” oko 5.3 dolara za punjenje jednog telefona.

Drugi razlog da ne držite telefon na punjačiu non-stop tokom noći jeste to što se baterija oštećuje, posebno ukoliko je u telefonu Litijum-Jonska baterija, koju ima većina današnjih telefona.

Zbog toga Dejvid Mekejn savjetuje da se telefon puni više puta u toku dana, ne odjednom do kapaciteta od 100 odsto, jer to škodi bateriji. Sličan je princip i za laptop računare – punite ih do otprilike 80 odsto, a onda praznite do 30 i ponovo punite istim principom. Na taj način baterija će trajati duže i radiće bolje. Možda je rješenje za telefone bežično punjenje, makar za one modele koji ga podržavaju…?

Izvor: Haber.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/nauka-i-tehnologija/ne-punite-telefon-cijelu-noc/||claudebot