Evo kako da saznate da li je neki profil na Facebooku pravi ili ne

Objavljeno: 24. 1. 2015 u 14:24h

Društvena mreža Facebook ima oko 1,35 milijardi korisnika, a prema nekim istraživanjima između 20 i 30 odsto profila nisu pravi. Većina takvih su napravljeni kako bi širili spam i viruse kroz mrežu. Postoji nekoliko savjeta kako možete provjeriti da li su neki profili pravi ili ne…

facebook

Provjerite fotografije

Ovo je najbrži i najprecizniji način da provjerite nečiji profil. Preuzmite profilnu fotografiju sa profila za koji mislite da je sumnjiv, otvorite početnu stranicu Googlea i kliknite na “images” ili “slike” u gornjem desnom uglu. Kada se otvori nova stranica, kliknite na ikonicu fotoaparata u desnom dijelu pretraživača. Trebali biste dobiti mogućnost da ubacite URL fotografije ili uploadujete fotografiju sa vašeg računara. Ubacite preuzetu fotografiju i dobićete izvor te fotografije, odnosno mogućnost da provjerite da li je preuzeta sa nekog od sajtova.

Broj fotografija

Većina sumnjivih profila ima samo jednu fotografiju, pokazala su istraživanja.

Provjerite vremensku liniju

Kada posjetite preverantski profil, njegov timeline često nema nikakav sadržaj ili su tu samo informacije o profilnoj i cover fotografiji.

Većina su ženski

Istraživanja su pokazala da većina takvih profila koji postoje na Facebooku su ženski, često sa provokativnom fotografijom ili imenom.

Provjerite prijatelje

U slučaju da profil koji vas je dodao za prijatelja, nema nijednu zajedničku crtu sa vama, to je odmah sumnjivo. Provjerite koje zajedničke prijatelje, lajkove, grupe imate kako bi došli do dodatnih informacija.

Izvor: Doznajemo.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/nauka-i-tehnologija/evo-kako-da-saznate-da-li-je-neki-profil-na-facebooku-pravi-ili-ne/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])