Teslin nikad ostvareni san

Objavljeno: 22. 9. 2014 u 11:10h

Tesla nije uspio da svoj veliki san o bežičnom prenosu energije realizuje, a eksperimenti koje je izvodio u Kolorado Springsu i danas za mnoge predstavljaju izazov.

tesla

„Genije elektriciteta stiže u grad u podne da bi istraživao probleme na polju bežične telegrafije i ulogu gornjih slojeva atmosfere“, prenijele su lokalne novine. Tesla u Kolorado Springs stiže vozom 18. maja 1899, a svoju namjeru o istraživanjima na polju bežičnog prenosa signala i energije iznio je još prilikom puštanja u pogon elektrane na Nijagarinim vodopadima (1897).

Istraživanja na ovom polju on je započeo prvobitno u laboratoriji na Petoj aveniji, ali je ona uništena u požaru 1895. Tesla je u novoj laboratoriji u Hjuston ulici krenuo u rekonstrukciju uništenog, ali Njujork nije odgovarao potrebama.

“Počela je potraga za odgovarajućom lokacijom i zemlja koja mu je stavljena na raspolaganje, oko milju istočno od Kolorado Springsa, visoravan na Pajks Piku, nije slučajno odabrana”, kaže dr Vladan Vučković, profesor Elektronskog fakulteta u Nišu i rukovodilac projekta „Kompjuterska simulacija i 3D modeliranje originalnih patenata Nikole Tesle” koji uključuje i modeliranje Teslinih laboratorija.

Eksperimentalna stanica u Kolorado Springsu rađena je po njegovim nacrtima i pod njegovim nadzorom.

Pomahnitali konji

Eksperimente u Koloradu opisuje Margaret Čejni: „Nebo bi eksplodiralo od boja i zvukova. Čak je i zemlja izgledala kao da je živa i tutanj varnica mogao je da se čuje miljama… Posmatračima na određenoj razdaljini od stanice male varnice izbijale su ispod potpetica. Konji koji su mirno pasli na razdaljini od pola milje iznenada bi pomahnitali, osjećajući strujne udare kroz potkovice.“

Zemljotres na Menhetnu

Tesla je 1898. godine izazvao „zemljotres“ koji je potresao Menhetn. Zgrade su podrhtavale, a građani izašli na ulice. Pošto drugi dijelovi grada nisu osjetili zemljotres, policija je posumnjala na Teslu. Dva policajca su zakucala na njegova vrata. Rekao im je da žali što su zakasnili da prisustvuju eksperimentu tzv. selektivne rezonance. Novinarima je izjavio da bi, kada bi htio, mogao da uništi Bruklinski most za nekoliko minuta.

“Tesla je ovdje ostao godinu dana. Pristup laboratoriji bio je dozvoljen još samo njegovim bliskim saradnicima, ali je on mnoge eksperimente izvodio u potpunoj tajnosti. Iako je vodio iscrpan dnevnik o istraživanjima, izgleda da je prave naučne rezultate zadržao za sebe”, dodaje profesor Vučković.

Na samom ulazu u laboratoriju nalazila se tabla sa citatom iz Danteovog pakla: „Ostavite svaku nadu, vi koji ulazite ovdje”, a eksperimente je najčešće izvodio noću.

“U Koloradu je Tesla ostvario električna pražnjenja jačeg intenziteta od atmosferskih munja, uspio je da upali niz od 200 električnih sijalica u polju na daljini oko 40 kilometara od laboratorije. U laboratorijskim uslovima proizvodio je „vatrene lopte”, fenomen poznat i kao „loptaste munje”, potpuno stabilne strukture koje su trajale minutima, dakle veličine i trajanja koje do sada niko nije uspio da proizvede”, objašnjava sagovornik.

Dok je radio na svom moćnom radio-prijemniku, postao je svjestan i čudnih, ritmičkih zvukova u prijemniku. O tome je pisao kao da je na dijelu nešto misteriozno, a da je postepeno postao svjestan toga da je prvi koji čuje pozdrave jedne planete drugoj. Reakcije su, naravno, bile burne. Međutim, Tesla je mogao biti zadovoljan: „Učinio je da munje igraju kako on svira, upotrebio je cijelu Zemlju kao komad laboratorijske opreme i primio poruke sa zvijezda“, pisala je Margaret Čejni, jedan od njegovih biografa.

Laboratorija u Koloradu je demontirana pet godina pošto ju je Tesla napustio. Neposredno prije toga u lokalnim novinama se pojavila vijest da je Tesla tužen za utrošenu električnu energiju, a da bi se podmirili navedeni dugovi laboratorija je prodata za cijenu drvene građe.

Kula Vordenklif

Nakon Kolorado Springsa, krajem 1900. Tesla se vraća u Njujork i priprema izgradnju prve stanice svog svjetskog sistema za bežični prenos energije, Kule Vordenklif. Tri godine kasnije, 15. jula 1903, on će i isprobati snagu svog transmitera. „Njujork san“ narednog dana piše: „Prošle noći bili smo svjedoci neobičnih fenomena kao što su munje raznih boja koje je Tesla po volji puštao, zatim paljenja slojeva atmosfere na raznim visinama koje je noć povremeno pretvaralo u dan…” Tesla je Vordenklif iznenada napustio 1905. godine, navodno ništa sa sobom nije ponio niti se na to mjesto više ikada vratio.

Prvi daljinski na svijetu

U virtuelnoj animaciji Tesline laboratorije koju je uradio tim sa dr Vladanom Vučkovićem na čelu mogu se vidjeti mnogi čuveni pronalasci Nikole Tesle, među njima je i jedan od najpoznatijih – Teslin brodić. Naime, krajem 19. vijeka Tesla je prvi demonstrirao upravljanje na daljinu, kontrolisanjem broda na reci Hadson. Zapanjeni posmatrači ulazili su u vodu ne bi li pronašli žice kojima se upravlja. Tesla je u autobiografskom zapisu ostavio i svjedočanstvo da mu je ideja o rotacionom magnetnom polju iz 1882. došla upravo dok je recitovao prolog iz „Fausta“.

Izvor: Blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/nauka-i-tehnologija/teslin-nikad-ostvareni-san/||claudebot