Ovo su najljepše pjesme o Banjaluci (Video)

Objavljeno: 4. 8. 2014 u 11:20h

Postoji mišljenje da ni jedna pjesma o Banjaluci i Vrbasu ne može da bude loša. Mi se slažemo sa tim, jer mnoštvo sjajnih stihova i melodija posvećeno je upravo ovom gradu i njegovoj rijeci.

banjaluka grad

Predstavljamo vam nekoliko najljepših pjesama o Banjaluci, kao i neke iznenađujuće kompozicije posvećene gradu na Vrbasu.

Viteški ples – Moj grad

Pjesma “Moj grad” Miroslava Janjanina i Viteškog plesa jedna je od najpoznatijih i najomiljenijih pjesama o Banjaluci.

 

357 – Banjaluka

Beogradska grupa 357 objavila je na albumu “Najtraženiji” (2009) pjesmu posvećenu Banjaluci, u kojoj se između ostalog kažu: “Kada pijem uvek pomislim na nju, jedinu, najveću…”

 http://youtu.be/6LIRx2eCWvg

Charta 77 – Banjaluka

Švedski melodični pank-rock bend Charta 77 održao je koncert u Banjaluci 1991. godine, neposredno prije rata, a po povratku kući komponovali su i snimili pjesmu posvećenu tom gradu.

Loris Vescovo – Banjaluka

Loris Veskovo je kantautor iz Friulija, pokrajine na sjeveroistoku Italije. Do sada je izdao četiri albuma, a većinu pjesama napisao je na lokalnom fruilijskom dijalektu.

Pjesma “Banja Luka”, koja muzički najviše asocira na tango, sa albuma je “Stemane ulive” iz 1991.

Stihovi opisuju Drugi svjetski rat viđen očima dvadesetogodišnjaka, spominju se Italijani koji su tada prošli kroz Banjaluku, borba latinice protiv ćirilice…

Jan de Haan – Banjaluka

Jan de Haan (63) je poznati holadski dirigent i kompozitor klasične muzike, čija djela izvode orkestri širom svijeta.

Opisujući ovu kompoziciju De Haanov izdavač kaže da se u njoj “jasno čuje agresija, očaj, ali i nada za mir. U Banjaluci Jan de Haan muzički oslikava bivšu Jugoslaviju, pogođenu građanskim ratom koji je donio strašnu patnju ljudima u regionu”.

Muzički komad “Banjaluka” je napisan za Međunarodni horn festival u Livardenu, Holandija.

Kvinsi Džons – Banjaluka

Legendarni američki džez muzičar i producent Kvinsi Džons (81), čovjek koji je, između ostalog, stvorio album “Thriller” Majkla Džeksona, gostovao je u Banjaluci krajem 50-ih godina.

Poslušajte njegovu sjajnu kompoziciju “Banjaluka” u izvođenju orkestra Fila Vuda, takođe veoma cijenjenog i nagrađivanog američkog džez muzičara.

Emir Bašić – Zelena rijeka

Emir Bašić izveo je pjesmu o Vrbasu i ljubavi 1973. godine na festivalu Prvi Aplauz u Banjaluci. Poslušajte.

Otkako je Banjaluka postala

Prelijepa sevdalinka pjeva o ponositoj djevojci iz Banjaluke, koju je zaprosio sarajevski kadija. Pjesma se završava stihovima “Aj, ona neće sarajevskog kadiju, ona hoće hoće banjalučkog deliju”…

Poslušajte ovu pjesmu u izvođenju odličnih Mostar sevdah reunion.

Banjaluko i ta tvoja sela

Najpoznatija narodna pjesma o Banjaluci, sirova i iskrena, u čijem nazivu i stihovima se krije suština ovog grada…

Najpoznatiji interepretator ove pjesme je Milena Plavšić.

http://youtu.be/7dX94KesD7U

Pjesma o Banjaluci

Tekst za ovu divnu pjesmu napisao je Ismet Bekrić, a muziku Franjo Petrušić. Mnogi je smatraju nezvaničnom himnom grada na Vrbasu.

Poslušajte je u predivnom izvođenju djece iz osnovne škole Aleksa Šantić u Rosuljama. Snimak je nastao tokom snimanja kultne emisije Duška Trifunovića “Šta djeca znaju o zavičaju” iz 1988, posvećene Banjaluci.

Izvor: Mondo.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/ovo-su-najljepse-pjesme-o-banjaluci-video/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])