Kozmetičke greške koje nas čine starijima za 10 godina

Objavljeno: 21. 1. 2015 u 15:54h

Šminkom želimo sakriti sitne nedostatke lica, kao što je prekrivanje akni, sitnih bora i pjega, ili naglašavanje svojih prednosti – poput dugačkih trepavica, putenih usana ili izraženih jagodica. No, ponekad pretjeramo u želji da se uljepšamo pa make-upom izazivamo sasvim suprotan učinak. Ove poteze bi definitivno trebali izbjegavati u kozmetičkoj rutini

20090129_shot 01_001590

Teška podloga

Nanošenje više slojeva podloge u kombinaciji s tekućim puderom kako bi sakrili nesavršenosti lica potez je koji zrela koža ne podnosi. Umjesto prekrivanja sitnih linija koje otkrivaju godine, teška će podloga sve te nesavršenosti dodatno ‘podcrtati’ i naglasiti. Da bi izbrisali koju godinu s lica upotrebljavajte prozračne podloge s reflektirajućim česticama koje će vizualno osvježiti vaš ten.

Debeo sloj korektora

Isto vrijedi i za nanošenje korektora. Koža lica na ovom je predjelu iznimno tanka, pa će svako pretjerivanje s proizvodima naglasiti tamne kolute ispod očiju, bore i druge nesavršenosti. Birajte nježne i kvalitetne korektore kojima ćete s nekoliko kapi ujednačiti ten.

Izbjegavajte korištenje tamnih nijansi u dekorativnoj kozmetici, višeslojnu podlogu i nanošenje maskare na donje trepavice jer ovi potezi postaruju vaše lice.

Pretjerivanje sa sjenilom za oči

Sedefasto sjenilo za oči može svakodnevnu šminku transformirati u glamurozan izgled sa samo nekoliko poteza četkice. No ovaj tip sjenila nemojte nanositi na vanjski rub kapka jer će naglasiti sitne bore u kutovima očiju. Umjesto toga, sedefastim sjenilom naglasite unutarnje kutove očiju, na taj način ‘otvorite’ pogled i pomladite se za koju godinu.

Pretjerivanje s maskarom i olovkom za oči

Lijepo nanesena maskara na trepavicama će naglasiti oči i uljepšati cijelo lice. Ipak, izbjegavajte nanošenje maskare na donji dio trepavica, jer će ovaj potez usmjeriti pozornost na bore ispod očiju, te pojačati podočnjake. Na donjem dijelu kapka izbjegavajte i nanošenje olovke za očiju iz istih razloga.

Rumenilo na jagodicama

Aplikacija rumenila direktno na jagodice usmjerit će pažnju na kožu koja je polako počela gubiti elastičnost. Umjesto toga se nasmiješite i odgovarajućom četkom pređite po istaknutom dijelu obraza. Nemojte zaboraviti ni izabrati dobro rumenilo – svjetlija puta voli nježne ružičaste nijanse i boju breskve, a maslinasta put nešto jače boje.

Neoprezno nanošenje ruža

Nanesete li ruž za usne bez da ste iste prethodno obrubili olovkom stavljate se u opasnost da vam se boja razmaže, i da tako naglasite sitne borice u kutovima. Ako želite vizualno povećati usne birajte olovku za oči nekoliko nijansi svjetliju od ruža, dok će tamnija nijansa smanjiti usne.

Debeli sloj pudera u prahu

Puder u prahu valja nanositi s oprezom, i to samo kako bi se smanjio sjaj na licu. Drugim riječima, koristite ga samo na T zoni koja podrazumijeva čelo, liniju nosa i brade, a izbjegavajte nanošenje debelog sloja praha na površini cijelog lica.

Izvor: zadovoljna.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/kozmeticke-greske-koje-nas-cine-starijima-za-10-godina/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])