Vještim rukama Slavica pravi savršen nakit

Objavljeno: 15. 12. 2014 u 15:53h

Ručno izrađeni medaljoni, minđuše, broševi, ogrlice i ukrašeno posuđe proizvodi su dugogodišnjeg rada mlade Banjalučanke Slavice Radić, koja je svoj talenat i kreativnost od hobija pretvorila u posao.

Slavica Radic

Sve je počelo prije pet godina kada je ova dvadesetpetogodišnja studentkinja završne godine Ekonomskog fakulteta za svoju dušu počela da izrađuje nakit, koji joj je kasnije omogućio da u studentskim danima zaradi pristojan džeparac.

“Sve je krenulo od hobija. Kada su prijateljice počele da me mole da i njima izradim neki komad nakita, došla sam na ideju da pokrenem biznis, koji uspješno razvijam već pet godina” počinje priču Radićeva, koja će svoje radove predstaviti na sajmu kreativaca “Sjećanje jedne zime”, koji se održava od 27. do 29. decembra na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Sav nakit izrađuje ručno, a osnovni alat koji koristi je igla i njome iscrtava ukrase.

“Igla mi je u poslu najbolji drug. Odmah poslije nje je i glina, od koje pravim sve proizvode. Pošto sam po prirodi romantična, trudim se da koristim prirodne zemljane boje, pa mi je materijal uglavnom u smeđim, zelenim i ljubičastim tonovima” kazala je Radićeva.

Ona je dodala da ne koristi nikakvu posebnu tehniku pri izradi nakita, već oblikuje glinu, koju kasnije peče, a metalne dijelove na nakitu uglavnom lijepi.

“Dešava se da na jednom komadu nakita radim i do tri dana, zbog čega se onda mučim kada treba da odredim prodajnu cijenu” rekla je Radićeva.

Ona je kazala da cijene određuje prema utrošenom materijalu i trudu, pa tako minđuše prodaje po cijeni od pet do 10 KM, dok se cijene ogrlica uglavnom kreću od sedam do 20 KM.

Radićeva je naglasila da materijal za nakit nabavlja u gradu na Vrbasu, te putem interneta. Ova studentkinja kaže da putem “Fejsbuk” stranice prima najviše narudžbi, te je dodala da je zahvaljujući “Jutjubu” savladala i nove tehnike izrade.

“Jako mi je drago kada neko u gradu prođe pored mene sa mojim nakitom na sebi. Simpatično mi je i kada muškarci naručuju nakit koji poklanjaju djevojkama” rekla je Radićeva.

Ona je dodala da je nedavno počela da ukrašava i suđe, uglavnom čaše, šolje i escajg, pa je već imala narudžbi za ukrašavanje svadbenog escajga za mladence.

“Planiram da se ostvarim i na polju ekonomije, ali nikada neću prestati da se bavim ovim poslom” kazala je Radićeva.

Udruženje

Da predano radi na razvijanju svoje kreativnosti govori i činjenica da je Radićeva postala jedan od članova novoosnovanog Udruženja kreativaca, čiji je pokretač Dragana Prnjić, poznatija kao Dragana S. Garden.

“Ponosna sam što sam jedna od članica udruženja koje je osnovano isključivo s ciljem da edukuje i pomaže kreativnim ljudima koji su u velikoj mjeri zapostavljeni od institucija” rekla je Radićeva.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/vjestim-rukama-slavica-pravi-savrsen-nakit/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])