Istraživanje: Žene u crvenoj odjeći su privlačnije?

Objavljeno: 24. 8. 2014 u 17:00h

Nedavno kinesko istraživanje otkrilo je da su žene koje nose crvenu odjeću privlačnije, i da to, mada u manjoj mjeri, važi i za muškarce.

wman in red

U studiji istraživača sa Univerziteta u Vuhanu, u centralnoj Kini, ističe se da crvena odjeća povećava ženski seksepil, te da dame u crvenom djeluju sposobnije i pristupačnije.

Naučnici su grupi od 280 studenata pokazali 32 fotografije osoba suprotnog pola u plavoj, bijeloj ili crvenoj odjeći, a zatim od njih tražili da ih ocijene po ljepoti.

Studenti su najviše ocjene u pogledu ljepote, kompetencije i ljubaznosti dali ženama koje su na fotografijama nosile crvenu odjeću.

“Crvena boja pojačava seksualnu privlačnost žena”, istakao je dr Fangfang, čija je studija objavljena u časopisu “Evolutionary Psychology”.

Crvena boja je, pak, ženama muškobanjastog izgleda pomogla da ostave bolji utisak u smislu sposobnosti i komunikativnosti.

Studentkinje koje su učestvovale u testu su takođe pozitivno ocijenile muškarce koji su na sebi imali neki crveni odjevni predmet.

Međutim, previše crvene boje na muškarcima, po mišljenju žena, odaje utisak agresivnosti. Taj fenomen je primjetan i u prirodi, gdje je crvena znak za ljutnju.

Ovo nije prvi put da se crvena boja dovodi u vezu sa zavođenjem. Prošle godine su istraživači sa kanadskog Kolumbija Univerziteta pokazali da žene imaju tendenciju da nose crvenu i ružičastu odjeću tokom ovulacije, kako bi privukle muškarce.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/istrazivanje-zene-u-crvenoj-odjeci-su-privlacnije/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])