Evo kako da zaštitite i njegujete kosu ljeti

Objavljeno: 23. 7. 2014 u 16:11h

Pojačana nega kose ljeti je obavezna jer je to za kosu najzahtevniji period. Dugotrajno izlaganje kose suncu i toploti dovodi do intenzivnog isušivanja vlasi, pa ona postaje porozna, gubi elastičnost, sklonija je pucanju…

djevojka

U prilog tvrdnji da je sunčeva sjetlost jako utiče na kosu stoje i vizuelni efekti – čak se i na nefarbanim kosama koje se u dužem periodu izlažu suncu vidi znatno posvjetljenje kose i ovaj efekat se može porediti sa blagim blajhanjem pri čemu je i efekat oštećenja sličan.

Briga, odnosno negovanje kose ljeti se prije svega sastoji u prevenciji oštećenja vlasi- ako imate tretiranu kosu (farbana, trajna, blajhana) ne izlažite je previše suncu i toploti. Šešir je osnovna njega kose ljeti. Iako je česta reakcija na pomen šešira „pa ja to nikad ne nosim, možda kačket ili marama?“,naravno bilo šta što vam fizički sklanja kosu sa sunca. Ali šešir je ukupno najbolji jer ne zatvara kosu čvrsto, ljetnji je šešir obično sa rupicama pa se kosa ne grije, a obod štiti i kosu koja nije obuhvaćena šeširom.

Sljedeći način da njegujete vašu kosu ljeti je upotreba zaštinih šampona, kondicionera, maski. U ljetnjem periodu se savjetuje pranje kose šamponima koji u sebi sadrže zaštite (toplotne…) i filtere (uv) i koji pomažu da se u startu ne ošteti vlas na suncu. Kvalitet izabranog šampona određuje koliko će ove zaštite trajati (ako ulazite u vodu, onda koliko će kupanje trajti prije nego što efekat prestane). Upotreba kondiconera koji treba da pruži dodatnu zaštitu, ali i da poništi negativne efekte koji nastaju ljeti je sljedeći korak u čuvanju kvaliteta kose ljeti.

Po završetku ljeta (ili po završetku odmora) obavezno posjetite svog frizera da vam skine rascvjetale i osušene krajeve i da vam uradi nekoliko hidrantnih tremana da bi se kosi vratila elastičnost i sjaj. Za one kose koje su pretrpjele više oštećenja keratinski tretman može da bude jedna od opcija o kojoj vrijedi razmisliti.

Izvor: b92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/evo-kako-da-zastitite-i-njegujete-kosu-ljeti/||claudebot