15 make-up savjeta koje treba znati svaka žena

Objavljeno: 21. 7. 2014 u 16:09h

Svakodnevno smo obasuti mnoštvom informacijama o preparativnoj i dekorativnoj kozmetici, što ponekad može biti previše. I više ne znamo otkuda početi. Zato vam nudimo neke smjernice, da znate šta je šta i na šta treba pripaziti.
makeup

Ovih 15 savjeta je nužno za stjecanje osnovnog znanja o kozmetici.

1.

Dosta vam je da vaša podloga djeluje zacementirano i neprirodno? Kako biste postigli prirodan, svjež i besprijekoran ten, kreativna direktorka iz CoverGirla, Pat McGrath, nudi vam mali trik: nakon što nanesete podlogu na cijelo lice, maramicom je skinite s obraza. Zbog toga će vam biti lakše nanijeti rumenilo, a da ne izgledate umjetno. “To će vam vratiti život u obraze i prirodni ten”, tvrdi Pat.

2.

Kad imate prirodno duge, guste trepavice, nije vam potrebno puno druge šminke kako biste se istakli. Da biste postigli željenu uvijenost poznata Chanelova celebrity vizažistica Kara Yoshimoto Bua preporučuje da se uvjerite da vaša maskara nije starija od mjesec dana. Novija maskara lakše klizi po trepavicama i neće se stvoriti grudice. “Blizu korijena trepavice maskaru malo pomičite lijevo-desno, a zatim je povucite prema gore i van”, kaže Bua. “Trik kako dobiti seksi izgledajuće trepavice jest da one budu guste u području baze (pri korijenu), te da sve tanje idu prema krajevima, umjesto da imate grudaste, debele vrhove trepavica.”

3.

Svladavanje višenamjenskog proizvoda ne samo da će vam omogućiti da budete lijepi, nego će vam pomoći da uštedite vrijeme i novac. “Svatko bi trebao posjedovati sjajno kremasto rumenilo boje fuksije, koje može staviti na usne i obraze”, smatra Revlonova direktorka vizažista, Gucci Westman. Bez obzira jeste li blijedi ili imate tamniju put, Westman obećava da roza boja paše svima. “Odaberite kremastu, neprozirnu rozu boju s naznakom zlatne, kako bi osvijetlili lice. Pomiješajte je s malo hidratantne kreme za lice i nanesite na obraze”, kaže Westman.

4.

Zbog podočnjaka ne samo da ćete izgledati starije, nego ćete djelovati i izmoždeno i umorno. Kako biste postigli ‘svježe naspavan’ izgled, isprobajte ovaj savjet od vizažistice Bobby Brown: “Pripremite područje ispod oka s hidratantnom, brzoupijajućom okooločnom kremom koja će omogućiti proizvodu da se dobro upije. Nanesite korektor kako biste pokrili zelene ili ljubičaste tonove kože, a zatim nanesite korektor koji je nijansu do dvije svjetliji od vaše podloge. Na kraju, ispod očiju nanesite lagano malo blijedožućkastog pudera kako bi dulje trajalo i da se ne bi ljuštilo.”

5.

Ne postoji ništa više zamamno i ženstveno od hrabrog žarko crvenog ruža. “Jarko crveni ruž nužni je dio kozmetičke torbice svake žene”, smatra Collier Strong, vizažistica iz L’Oréal Parisa. “Počnite s vrlo oštrom olovkom za usne, u istoj nijansi kao što je vaš ruž. Tokom nanošenja malo razvucite usne u osmijeh kako bi bile napetije i kako bi iscrtavanje išlo lakše. Usne ispunite koristeći bočnu stranu olovke, a zatim uzmite četkicu za nanošenje ruža i s njom precizno popunite kompletno usta. Ako slučajno pogriješite, stavite malo korektora na malu četkicu ili štapić za uši i ‘obrišite’ grešku.”

6.

Tekući tuš za oči jedan je od najzahtjevnijh kozmetičkih proizvoda, ali jednom kad svladate njegovu uporabu, u trenu ćete moći postići chic look, tj. famozni pogled ispod obrva. “Jednostavni način da testirate tekući tuš jest da prvo koristite tupi eyeliner uz pomoć kojega ćete lagano iscrtati liniju malo iznad gornjeg kapka”, kaže Jillian Dempsey, kreativna direktorica u Avonu. “Ovaj trik vam omogućuje da se uvjerite da su linije ravne i precizne prije nego nanesete tekući tuš ravno na vrh test-linije.”

7.

Ne morate se roditi s ubojitim jagodicama, kad ih možete postići sa savjetom koji nam je odala vizažistica celebrityja, Mally Roncal: “Nanesite malo svjetlucajućeg raznobojnog pudera uzduž vrha jagodica i tačno ispod njih. Zatim uvucite obraze kako biste našli udubine u obrazima, na čiji gornji rub onda nanesite jaču nude nijansu rumenila. Na kraju se nasmješite i nanesite rumenilo boje breskve kružnim pokretima, od vrha jagodica, pa do sve većih krugova kistom do njihovog dna. I to je to. Imate izražajne jagodice!”

8.

Ako želite postići smokey eyes look kao da ste upravo zakoračili na crveni tepih, celebrity vizažist Jake Bailey vam savjetuje da počnete iscrtavati unutarnji rub donjeg kapka, te da svakako stopite olovku za oči sa samim rubom rasta trepavica. Zatim zažmirite i iscrtajte gornje kapke uz rub rasta trepavica, i ovdje iscrtavajući i sam rub trepavica kako ne bi ostalo neispunjene linije između trepavica i šminke. Vrhom prsta možete umasirati olovku, a tek nakon toga možete nanijeti sjenilo, koje ćete blendati prema van i gore.

9.

Hrabre, tamne, punije obrve najjednostavniji su način da postignete look koji jednostavno plijeni pažnju. Vizažistica iz Cliniquea, Jenna Menard, preporučuje da prvo obrve počešljate s četkicom za njih ili čistom četkicom maskare, čisto kako biste vidjeli kako one prirodno leže. “Uz pomoć mekane, malo masnije olovke za obrve iscrtajte oblik obrva, i to koristeći deblju stranu olovke. Zatim s ravnom stranom olovke ispunite rupe u obrvi, radeći to kratkim crtkanjem, kako biste postigli izgled dlačica. Završite blendanjem svjetlucavog osvjetljivača tačno ispod luka obrve, kako bi dodali svjetlost i pojačali izgled luka.”

10.

Za multidimenzionalni izgled kože koja ne djeluje ni previše mat ni masno, vizažist poznatih osoba, Troy Jensen, koristi posvjetljivač kože prije podloge. “Volim kad taj sjaj djeluje prirodnije, kao da dolazi iznutra,” kaže Troy. “Pri potpunom prekrivanju lica puderom često dobijemo taj neki beživotni, mat izgled kože, koji kao da se pojačava kako prolazi dan. No ako ispod imate posvjetljivač, to se neće dogoditi.”

11.

Zdravi bronzani sjaj je uvijek u modi, bez obzira o kojem se godišnjem dobu radi. Kako biste izbjegli iskvarcani izgled, vizažistica poznatih javnih osoba, Carmindy, savjetuje da strateški nanesete bronzer iznad vrha jagodica, te po rubovima lica sve do ispod jagodica, u obliku slova c. “Bronzer ne približavajte centru lica nipošto. Ako stavite previše bronzera na središnji dio lica sve što ćete postići jest da izgledate kao da imate koju godinu više.”

12.

Svi mi možemo ponekad izgledati umorno, no zato je nužno da znamo koje su prednosti i kako iskoristiti svjetle boje na očima. Svjetlucava ili svjetlo bež olovka za oči može posvjetliti, otvoriti i ‘podići’ vaš pogled, ako je koristite s unutrašnje strane ruba kapaka, a takav ‘look’ možete podići i na viši nivo ako istu nijansu nanesite na vanjski rub kapka, spajajući njome gornji i donji kapak. Uz to što ćete postići odmorniji i otvoreniji izgled, oči će vam dobiti bademasti oblik, što je trik kojeg koriste na primjer plesačice – tvrdi celebrity vizažistica Susan Posnick. “Na kraju isprobajte svjetlo svjetlucavo sjenilo ispod donjih trepavica, kako bi vaše oči dobile dodatni sjaj. Na donje trepavice nemojte pritom nanijeti maskaru, jer zbog nje oči mogu djelovati umornije.”

13.

Uvijač za trepavice je vaš najbolji prijatelj. Sonia Kashuk, vizažistica koja je osnovala svoju liniju kozmetičkih proizvoda, kune se da se oči ističu zahvaljujući uvijačima za trepavice. “Uvjerite se da ste nabavili uvijač koji će stvoriti krasan luk prema gore, s lagano uvijajućim efektom, a bez isprekidane linije tamo gdje ste pritisnuli trepavice.” I zapamtite da obavezno uvijete trepavice prije korištenja maskare, a ne naknadno.

14.

Koordiniranje boja vaših obraza i usana stvoriće uniformiranost koja će djelovati prirodno, bez obzira na to koju nijansu vi izabrali. Vizažistica makenekni i modela Hannah Murray ide toliko daleko da ruž koristi i kao rumenilo, kako bi savršeno koordinirala cjelokupan izgled. Ona uzme ruž u olovci te ga nanese na gornju stranu dlana, kao da će slikati, te tu boju razmrlja po prstima i blenda na obraze. Nikad nije bilo jednostavnije postići prirodan izgled, koji nikad nije ni bolje izgledao.

15.

Svaka djevojka voli šljokice, no kad uđete u određene godine možete se prilično namučiti dok nađete način nošenja koji će djelovati prikladno. Lancôme vizažistica Diane Kendal pronašla je pak rješenje. Šljokice ostavite za korištenje isključivo u srednjem dijelu oka, a ostatak kapka našminkajte mat nijansom sjenila, kako biste stvorili granice. “Doslovno ih stavite samo na centar kapka, pomiješane sa smeđim sjenilom, kako ne bi ‘preuzele’ oko, nego ga samo malo jače otvorile.” Obavezno izbjegavajte nanošenje šljokica na dio ispod obrva ili rubove očiju, gdje mogu djelovati preintenzivno.

Izvor: Magazin.net.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/15-make-up-savjeta-koje-treba-znati-svaka-zena/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])