Marijana Pećanac finalista takmičenja za mlade modne kreatore

Objavljeno: 27. 3. 2014 u 11:18h

Marijana Pećanac, studentica druge godine na Tehnološkom fakultetu, smjer Dizajn i konfekcija u Banjaluci, jedna je od 10 finalista platforme „Perwoll New Generation 2014“ – takmičenja za mlade modne kreatore. Marijana će na ovom takmičenju predstaviti svoju modnu kolekciju za proljeće/ljeto 2014.

Marijana

Marijana Pećanac od svoje 12/13. godine za osnovni hobi bira izradu modnih dodataka, redizajn i dizajn odjeće, kao i redizajn obuće. Trenutno najviše vremena posvećuje izradi nakita, kao i tašni.

Do sada sve što je uradila su unikati i najvećim dijelom za sebe. Svoj dizajnerski stil, kao mladog neafirmisanog umjetnika, tumači kao vječnu eleganciju koja živi u čistini oblika i forme i jačini i prozračnosti boja.

Kao glavnu vodilju i jedinog suflera ima svoje srce. Tako da svaki komad koji izradi, bilo odjeće ili accessories-a, nosi i oslikava veliki dio njene ličnosti.

“Kolekcija koju ću predstaviti 30. marta na platformi “Perwoll New Generation 2014” – takmičenju za mlade dizajnere nosi naziv „Jeanne“, a pronikla je nakon dužeg analiziranja sebe. Glavna nit vodilja je jaka žena. Žena koja je u svakom životnom izazovu spremna parirati muškarcu, žena koja je nježna i lepršava koliko može biti samo žena”, rekla je Marijana.

Materijali od kojih je planirana kolekcija Marijane Pećanac u većinskom dijelu su markizet-čoha. Uz propratno prožimanje baršuna-pliša, pamučnog satena u detaljima, kao i štofa i same podstave kroz cijelu kolekciju.

“Cilj je kroz materijale nježne poput markizeta, do jakih poput čohe pokazati ambivalenciju apropo niti vodilje. Poveznica između dvije krajnosti, kao dva lica jedne jake žene, je elegancija. Elegancija koja tu ženu diže iznad svake druge žene. Boje korištene su većinom osnovne boje”, dodala je Marijana.

Mlada umjetnica je rekla da je crvena boja u detaljima, kao krv, koja daje život. Žuta boja sunca, koja širi energiju, svijetli i nikad ne ostaje neprimjećena. Žuta u Marijaninoj kolekciji je korištena kroz odjevne predmete većih površina, tj. osnovne odjevne predmete. Zelena, da se zadrži akcenat snage i prirode. I ljubićasta kao odraz moći, snage i oličenje elegancije.

“Sklop boja daje veseo prizor za oko da bi oslikao toplinu, ljubav i pobudio sreću. Nadasve ostavio veliki pečat, kroz svaki detalj zasebno, jake cjeline. Kolekcija se ozbiljno bavi harmonijom boje”, naglasila je kreatorka.

Marijana kaže da je svaki odjevni predmet osmišljen idejom žene koja je odlučna, borbena i jaka… Ženom kojoj nije strano da nosi titulu seks simbola, ženom koja posjeduje toplinu djeteta. Detalji poput naramenica, simbolizuju snagu. Naglasila je da špicevi/trokutovi, nabori kroz odjevne predmete imaju istu funkciju.

 „Perwoll New Generation 2014“

Udruženje manekena i modnih kreatora BiH u saradnji sa Tehnološkim fakultetom Banjaluka, odsjek tekstilni dizajn i Tehničkim fakultetom Bihać, odsjek tekstilni dizajn, početkom godine raspisalo je konkurs za takmičenje mladih neafirmisanih modnih kreatora pod nazivom „Perwoll New Generation 2014“.

10014651_10203382962765647_752868327_n (1)

Projekat „Perwoll New Generation 2014“ takmičenje za mlade modne kreatore u sklopu 32. Nivea BH Fashion Week Sarajevo, pokrenut je s namjerom da promoviše neafirmisane kreatore kroz originalne koncepcijske ideje.

U sklopu 32. Nivea BH Fashion Week Sarajevo, 30. marta 2014. godine, održaće se “Perwoll New Generation 2014”, gdje je među 10 finalista odabrana i Marijana Pećanac.

Za zaštitna lica Marijanine kampanje izabrane su Nedeljka M. i Olivera M, obje članice modne agencije Abc Models. Make up modelima je radila Jelena Jović, a fotografije ABC STUDIO, fotograf David Capone.

Centar društvenog života grada Sarajeva, Dom oružanih snaga BiH, u periodu od 29.03. – 31.03.2014 godine, ugostiće bosanskohercegovačke kreatorske zvijezde koji će zajedno s BH najperspektivnijim mladim dizajnerima te VIP gostima iz inostranstva, prikazati svoje najnovije kolekcije za sezonu proljeće/ljeto 2014.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/marijan-pecanac-finalista-takmicenja-za-mlade-modne-kreatore/||claudebot