Zašto se mačke vole maziti?

Objavljeno: 30. 9. 2014 u 17:00h

Mačke se vole maziti na udobnim, mekanim i sigurnim mjestima, a takvo ponašanje nauče još kao mačići. Mačke obožavaju pažnju svojih vlasnika, a to dobijaju ovakvim interakcijama.

macka

Suprotno uvjerenju kako su mačke samotnjaci, većina njih obožava se maziti.

I dok smo vam još neki dan otkrili mjesta na kojima se vaša mačka jednostavno obožava maziti, vrijeme je da vam otkrijemo zašto se vole maziti. Pa krenimo redom.

1. Toplina i sigurnost

Mačke se vole maziti na udobnim, mekanim i sigurnim mjestima, a takvo ponašanje nauče još kao mačići. Mlade mačke ne mogu regulirati tjelesnu temperaturu, sve dok ne navrše tri sedmice starosti, a toekom tog vremena, privijaju se uz svoje majke te braću i sestre, radi topline i sigurnosti. Kasnije, to će mjesto zamijeniti vaše krilo. Odrasle mačke, koje u nekom životnom periodu odlaze u divljinu, često se tako međusobno griju tijekom hladnih zimskih noći, baš kao kad su bile male. Ništa drugačije nije ni kod vaše krznene ljubimice, samo što se ona voli maziti s vama. Pravilno socijalizovane mačke, koje se izlažu kontaktu s ljudima između 3 i 7 sedmica starosti, smatraju ljude jednako poželjnima za maženje, kao i druge mačke.

2. Druženje i povezivanje

Mačke se sa svojim vlasnicima i ostalim ukućanima druže i povezuju tako što im se umiljavaju. To posebno vrijedi ako ste ju udomili nedavno. I dok se ona tada neće voljeti podizati i nositi, protiv maženja u krilu neće imati apsolutno ništa protiv. Jednostavno mirno sjednite i dopustite joj da vam priđe. Na taj način, vaš krzneni prijatelj brzo će shvatiti da se nema čega bojati te će vas početi promatrati kao nekoga s kim je zabavno provoditi vrijeme.

3. Pažnja

Mačke obožavaju pažnju svojih vlasnika, a to dobijaju ovakvim interakcijama. Takođe, takvo ponašanje treba poticati, jer su to sve pozitivne metode zadobivanja pažnje, a ne one negativne. Ignorisanje takvih pokušaja, moglo bi dovesti do toga da mačke pažnju počinju dobijati mijaukanjem, grebanjem i slično.

Pssst! Maženje je i odlična prilika za četkanje mačjeg krzna, što je jako važno za rješavanje nepoželjnih gostiju u njemu, njezino zdravlje i sjaj dlake. Takođe, mnoge mačke obožavaju se maziti noću, no stručnjaci savjetuju kako ju ne navikavate na to, jer bi to moglo ometati vaš san.

Izvor: index.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/ljubimci/zasto-se-macke-vole-maziti/||claudebot